Az köztudott, hogy a magas koleszterinszint elősegítője az érelmeszesedésnek. Ám, mint mindenre, így erre is jótékonyan hat a testmozgás és a stressz csökkentése, valamint az életmódbeli változtatás mellett a helyes étrend megválasztása.
Hogy segítsünk kiválasztani, mit egyél, összegyűjtöttük a koleszteinszintet leginkább csökkentő élelmiszereket.
1. Teljes kiőrlésű gabonafélék és a zab
A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása meggátolja, hogy az érfalak megvastagodjanak, ezáltal csökkentik a problémákat.
2. Áfonya
Ennek a termésnek a pterosztilbén nevű vegyülete jelentősen képes csökkenteni a koleszterinszintet és jóval kevesebb mellékhatása van, mint a gyógyszereknek. Korábbi kutatások is igazolták már, hogy az áfonyában lévő olyan antioxidánsok, mint az antocianinok hatékonyan képesek csökkenteni a „rossz” (LDL-) koleszterinszintet.
3. Szójatermékek
Természetesen az olyan jó minőségű szójatermékek, mint péládul a tofu vagy a edamame bab, önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de mivel húshelyettesítők, így mindenképpen egészséges fehérjeforrásként gondolhatsz rájuk.
4. Olajos magvak
Egyél meg naponta egy kis maréknyi olajos magot, ezzel nemcsak csökkented az összkoleszterin- és rossz koleszterinszinted, hanem épp ellenkezőleg, növelheted a jót. Tegyél például egy evőkanál őrölt lenmagot kedvenc süteményedbe vagy joghurtodba.
5. Csokoládé
Természetesen nem akármelyik csokifajtáról mondhatjuk el, hogy javítja a koleszterinszintet, de az étcsokiról feltételen! Válaszd mindig a legmagasabb kakaótartalmú fajtát a boltokban.
6. Olívabogyó és -olaj, valamint avokádó
A telítetlen zsírsavaik révén elősegítik a jó koleszterinszint növekedését.
7. Leveles zöldségek
Minél zöldebb, annál jobb! Ezek a növények nemcsak rostdúsak, de sok bennük a koleszterinszintet csökkentő lutein nevű karotinoid. Ez egyébként gyulladásgátló hatása miatt a szívbetegségek kialakulását is segít megelőzni.
Fotó: Profimedia – Red Dot