Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért egészséges a bor

Ezért egészséges a bor

bőregészségfehérborvörösbor
0

Írta:

Alkoholtartalmának és a fitokemikáliáknak – a növényekben található bioaktív vegyületek – köszönhetően bebizonyították a borról, hogy csökkenti a szívproblémák, egyes ráktípusok és olyan degeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy korlátlan fogyasztása javasolt lenne. Ha az ajánlottnál többet fogyasztasz, inkább a negatív hatásai érvényesülnek, mintsem a pozitívumok. Nos, tehát a biztonságos és még egészséges mennyiség férfiak számára maximum 4 dl, nőknek pedig 2 dl naponta – tehát belefér, ha este a vacsorához elkortyolsz egy pohárkával, de ennél többet ne igyál!

A bor egészségre gyakorolt hatásai

Azt már rég bebizonyították, hogy a mértékkel fogyasztott alkohol növeli a jó koleszterint (HDL) és vérhígító hatása van. Ezek az elsődleges előnyei mind a fehér, mind a vörösbornak, akárcsak a likőröknek vagy a sörnek.

A borban található fitokemikáliák – mint a flavonoidok és resveratrol – antioxidánsként működnek, azaz gátolják a sejtek öregedését és javítják az érrendszer működését.
A resveratrol-ról még keveset tudnak a tudósok is, de annyi biztos, hogy gátolja a szabadgyökök kialakulását, és egyes rákfajtáknál csökkenti a tumor kialakulását. Emellett antioxidáns hatása erősebb az eddig jól ismer E- vagy C-vitaminénál. A vörösbor sokkal több resveratrolt tartalmaz, mint a fehér, mivel vörösbor készítésénél a héját – amiben ez a vegyület található – tovább tartják a szőlőn.

A kutatók már jó ideje vizsgálják, hogy a bor milyen hatással van a szívre és az érrendszerre. Meglepő módon  arra a megállapításra jutottak, hogy 1-1 pohár bor bevitele havonta 20%-al, 1-1 poháré hetente 40%-al, míg ugyanennyi mennyiség naponta 56%-al csökkenti a hipertóniát.

Az újabb vizsgálatok a szerotonin jelenlétét is valószínűsítik a borokban. Ez a vegyület, mint közismert, antidepresszáns tulajdonságú és talán ennek is tulajdonítható a bor feszültségoldó hatása. Tehát hörpints és lazulj!

bor2.jpg ()

A bor negatív hatásai

Valójában a bor nem való mindenkinek, és most nem csak a gyerekekről beszélünk. Néhány egészségügyi kondíciónál bizony ellenjavallt a borfogyasztás.
Magas triglicerid: az egyik hátránya a bornak, hogy megemeli a triglicerid mértékét, mely összefügg a cukorbetegséggel.
Mellrák kockázata: kutatások bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás növeli a szervezet ösztrogénszintjét, növelve a tumor “fejlődését” azoknál a nőknél, akiknél ösztrogén receptor pozitív mellrákot állapítottak meg.
Migrén: a bor nagyon könnyen idézhet elő fejfájást azoknál, akik hajlamosak migrénre. Itt a vörösbor kerül hátrányba, mivel nagyobb arányban van benne hisztamin és tanin, ami okozhatja a fejfájást.
Súlygyarapodás: jó, ha tudod, hogy a borban úgynevezett üres kalória van, mely azt jelenti, hogy bár az energiatartalma lehet magas, de tápértéke elenyésző.

Nézzük csak: 2 dl fehér- vagy vörösbor = 120 kalória. Ha elfogyasztasz egy üveggel, az 10 deka túrós sütivel ér fel!
Lássuk, milyen az alkohol aránya a szénhidrát/protein/zsír hasonlatában:
– 1 gramm szénhidrát: 4 kalória
– 1 gramm protein: 4 kalória
– 1 gramm zsír: 9 kalória
– 1 gramm alkohol: 7 kalória
Ahogy minden mást is, bort is csak mértékkel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X