Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 hely, ahol nem gondolnád, hogy hemzsegnek a kórokozók

10 hely, ahol nem gondolnád, hogy hemzsegnek a kórokozók

baktériumbetegségegészségkórokozó
0

Írta:

Igazi baktérumtelepek ezek a helyek, vigyázz velük!

1. Konyhai csap: A csap legvégén, ahol kifolyik a víz, előszeretettel fürdőznek a kórokozók. A szinte állandóan nedves környezetben hamar elszaporodnak, ha véletlenül hozzáérsz koszos kézzel vagy még mosatlan étellel. A megtelepedett baktériumok pedig úgynevezett biofilm réteget alkotnak, ami megvastagodva le is potyoghat például zöldségmosás közben.

Hogyan előzheted meg? Hetente egyszer csavard le a záróelemet, és áztasd fertőtlenítő folyadékba. Miután visszahelyezted, folyasd a vizet pár percig, nehogy a tisztítószer maradéka az ételre kerüljön!

2. Lefolyó a mosogatóban: Gondoltad volna, hogy a mosogatódban akár 500 ezer baktérium is tenyészhet? Bizony, az edényeken maradt ételmaradékok kórokozói a lefolyó gumi-tömítésén villámgyorsan elszaporodnak.

Hogyan előzheted meg? Hetente egyszer a mosogatód is alaposan öblítsd ki, különös tekintettel a gumi-tömítésre.

3. Lábtörlő: A lábtörlő használatával nem csak a cipődre tapadt kosztól, de rengeteg baktériumtól is megszabadulsz. Azonban ezek tovább élnek a szőnyegen, és később könnyen bekerülhetnek a lakásba. Gondolj csak arra, mikor kulcskeresés közben ledobod a szatyraidat az ajtó elé: a baktériumok rögtön megtelepedhetnek rajtuk.

Hogyan előzheted meg? Először is semmit ne rakj le a lábtörlőre, még rövid időre sem, és lehetőleg hetente fújd át textilekhez való fertőtlenítő spray-vel.

4. Porszívó: A takarítógépek tisztításáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig ezek aztán igazi baktériumtelepek. A felporszívózott morzsákon és koszdarabkákon remekül elélnek a kórokozók a porzsákban, és ha nem figyelsz, a következő takarításnál csak szétterjeszted őket a lakás többi pontjára.

Hogyan előzheted meg? Porszívózás után mosd le a gép fejét, cserélj gyakrabban porzsákot. De ma már kaphatók porzsák nélküli porszívók is, amiknek a tartályát egyszerűen el tudod mosni használat után.

konyharuha2.jpg ()5. Konyharuha: Azt már biztos tudod, hogy a mosogatószivacs is igazi baktérium-tenyészet lehet, de ugyanez a helyzet a konyharuhákkal is. Főleg, ha ezeket használod a pult törlésére is!

Hogyan előzheted meg? Szokj rá a papírtörlőkre! Ezekkel gyorsan feltörölheted a kiömlött italt, ételt, majd mehet is a szemétbe. A konyharuhákat pedig tartogasd a tiszta edényeknek.

6. Az autó műszerfala: A légkondiból vagy fűtésrendszerből kiáramló levegőben milliónyi kórokozó és spóra található, amelyek nagyrészt le is tapadnak a műszerfalon. És mivel általában ezt a területet éri a legtöbb fény, itt kellően meleg van ahhoz, hogy gyorsan szaporodjanak.

Hogyan előzheted meg? Mindig tarts a kocsiban fertőtlenítő kendőket, amelyekkel bármikor gyorsan áttörölheted a műszerfalat.

7. Szappanadagolók: Elsőre talán furcsának hangzik, de egy szappan-adagolón is baktériumok ezrei tanyázhatnak. Az éttermek, bevásárlóközpontok és bármilyen nyilvános mosdó szappan-tartályait sokan még az első öblítés előtt nyomogatják, így rengeteg kórokozót átadhatnak a következő használónak.

Hogyan előzheted meg? Minden kézmosásnál dörzsöld a kezedet meleg vízzel legalább 10-15 másodpercig.

8. A ketchupos üveg az étteremben: Bizony, a ketchupba mártogatott sültkrumpli nem csak az alakodnak árthat! Tény ugyanis, hogy sajnos az emberek nagy része nem mos kezet étkezés előtt az éttermekben, így például egy csomó baktérium átkerül a tenyeréről a ketchupos üvegre, ahonnan pedig a te tányérodra vándorolnak tovább.

Hogyan előzheted meg? Ha nem tudsz lemondani a ketchupról, akkor legalább töröld le a flakont, mielőtt hozzányúlnál.

9. A hűtő szigetelő gumija: Hiába alacsony a hőmérséklet a hűtődben, bizonyos baktérium- és penészfajták így is képesek elszaporodni – és nem csak a belső felületeken. Minden ajtónyitással levegőáramlat keletkezik, amivel a kórokozók a hűtő külső részein is megtapadhatnak.

Hogyan előzheted meg? Töröld át fertőtlenítő tisztítószerrel a hűtőd külsejét is, és a szigetelő gumicsíkot se hagyd ki!

10. Mobiltelefonok: Talán nem is gondolnád, de az egyik legfőbb baktériumforrást szinte állandóan magadnál tartod. Az ujjaidról rátapadt zsírrétegben hamar elszaporodnak a különböző kórokozók, amik aztán könnyen bekerülhetnek a szervezetedbe telefonálás közben.

Hogyan előzheted meg? Töröld át naponta a mobilod fertőtlenítő kendővel, a bőrtok helyett tartsd műanyagban, mert a bőr mikro-repedéseiben is megbújhatnak a baktériumok.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X