Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 rákra utaló tünet, amelyet figyelmen kívül hagyunk

10 rákra utaló tünet, amelyet figyelmen kívül hagyunk

betegségegészségrákrákmegelőzéstünet
0

Írta:

Ha fájdalmat érzünk vagy más egészségügyi problémánk van, általában nem tulajdonítunk neki súlyos jelentőséget. Pedig a friss kutatásokból kiderült, hogy ezek az ártatlannak tűnő panaszok akár rákos betegségek első jelei is lehetnek.

Az új angol kutatásban 1729 felnőtt vett részt, 50 év felettiek, akiknek értékelnie kellett, hogy a felsorolt 17 tünetet, amiből 10 egyértelműen a rák jele, mennyire veszik komolyan. Azt is jelölniük kellett, hogy a tüneteket tapasztalták-e mostanában, és ha igen, hogyan kezelték azt.

Kiderült, hogy a legtöbben nem szentelünk elég figyelmet a riasztó jeleknek, és nem is hozzuk őket összefüggésbe a rákkal, összegezte a kutatás végeredményét Katriina Whitaker, a tanulmány szerzője. Az esetek többségében ezek a figyelmeztető jelzések nem rákos betegségre utalnak, de némelyik viszont igen, és ha időben orvoshoz fordulunk vele, az megmentheti az életünket. Vedd komolyan az alábbi 10 tünetet!

Csomó vagy dudor

A legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulsz, amikor bármilyen csomót észlelsz magadon. Meglepő, de a kutatás résztvevőinek 7,5%-a fedezett fel magán dudorszerű képződményt, de csak 67%-uk fordult vele orvoshoz, és 77%-uk egyáltalán nem tudósított neki komoly jelentőséget.

Köhögés vagy rekedtség

Kétségtelenül újra itt van a megfázás és az influenza szezonja, így egyértelmű, hogy nem is gyanakodunk komolyabb betegségre a tünetek megjelenésekor. Azonban, ha a köhögés állandóvá válik, az jelezhet gége-, tüdő-, pajzsmirigyrákot vagy nyirokcsomó-daganatot is.  Fontos megemlíteni, hogy ez volt a leggyakoribb közös tünet a résztvevők között. Természetesen a megfázásos időszakban, nem minden köhögésnél kell rákra gyanakodnunk, de ha a tünet nem múlik, vagy szokatlanul jelentkezik, ne hagyd ki az orvosi konzultációt.

Emésztési gondok

A kutatás során a résztvevők 18%-a számolt be emésztési problémákról. Ezek a tünetek bizonyos ételek vagy antibiotikumok fogyasztása után is jelentkezhetnek, de a kellemetlenségek hosszú távú fennállása vastagbélrákra hívhatja fel a figyelmünket.

Vizelési gondok

Mivel a felfázás és a különböző húgyúti fertőzések nem ritkák a nőknél, ezeknek a tüneteknek sem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Akár nő, akár férfi vagy, ha a vizeleted véres, vagy fájdalmat érzel vizelés közben, fordulj mielőbb orvoshoz, mert hólyag-, vese- vagy prosztatarák lehet az oka.

raktunet2.jpg ()

Beazonosíthatatlan fájdalom

A tartós fájdalom egyértelműen valamilyen egészségügyi problémára hívja fel a figyelmünket, és szinte bármire utalhat, a csontráktól a petefészekrákig. A fájdalom a rák terjedését jelzi, tehát azonnal forduljunk orvoshoz vele. A kutatásban arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az embereknek átlagban csak a 40%-a veszi komolyan a tartósan jelentkező fájdalmat.

Sokáig húzódó torokgyulladás

A torokgyulladás a tél velejárója, azonban sajnos komolyabb betegségre is felhívhatja a figyelmet, mint a gége- vagy a torokrák. A résztvevők közel 78%-a nem vette komolyan a torokfájást.

Hirtelen fogyás

Az Amerikai Nemzeti Rákintézet tanulmánya szerint a magyarázat nélküli 4,5 vagy annál több kiló fogyás lehet a rák első jele. A hirtelen súlyleadás a hasnyálmirigy-, a gyomor-, a tüdő- és a nyelőcsőrák közös tünete.

Nehéz nyelés

A torok szűkülése komoly idegrendszeri- vagy immunbetegségre utalhat, de előjele lehet a nyelőcső, a gyomor- és a torokráknak.

Vérzés

A vér felköhögése a tüdőrák jele, míg a székletben való megjelenése vastagbél- vagy végbélrákra, a nőknél fellépő váratlan vérzés pedig méhnyak rákra utalhat. A mellbimbóból szivárgó vér mellrákra, míg a vizeletben levő vér hólyag- vagy veserákra hívja fel a figyelmet.

Anyajegy változása

A résztvevők 7%-a számolt be változásról az anyajegyén, foltról vagy kinövésről, de csak 47%-a fordult vele orvoshoz. Bár elég köztudott tünete a bőrráknak, mégis megdöbbentő, hogy 88%-unk nem veszi komolyan a tünetet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X