Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a magas koleszterinszintről

5 kérdés a magas koleszterinszintről

érrendszerkoleszterinszintszívvér
0

Írta:

Tudj meg minden fontos dolgot a koleszterinszintről!

1. Mi a koleszterin?

A koleszterin, főleg a májban termelődő, zsírszerű anyag. Lebontása és átalakulása során energiát ad, létfontosságú a sejtfalak felépítésében, megtalálható az agyban és az idegrendszerben, hormonok alkotóeleme. A szervezet számára alapvetően fontos, jelenléte nem egészségtelen, csak ha a mennyisége túl sok. A szállító molekulához való kötődés alapján megkülönböztetünk jó és rossz koleszterint. A rossz koleszterin, az LDL érelmeszesedést, érszűkületet okoz, amely szívinfarktushoz vezethet. A jó koleszterin, a HDL az érfalból eltávolítja a rossz koleszterint. Ha csökkentjük a rossz koleszterinszintet, azáltal csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

2. Mi számít magas értéknek, és mitől lesz magas a koleszterinszint?

A koleszterin referenciaértéke 2,8-5,2 mmol/L. 5,2 felett tehát nem egészséges, 6,5 mmol/L alatt csak emelkedett értékről beszélünk, fölötte már valóban magasnak számít a koleszterinszint. A koleszterinszintet az ételekkel bevitt koleszterin és a telített zsírsavak emelik. Az egészségtelen életmód, a dohányzás, az elhízás, a sok stressz és a mozgáshiány mind-mind rizikófaktor. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. Ha megállapítják, hogy magas a koleszterinszint, akkor zsír- és koleszterinszegény diéta javasolt. Naponta 200 mg-nál kevesebb koleszterin bevitelére kell törekedni.

3. Teljesen kerülni kell a zsírok fogyasztását?

Nem, csak a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztását kell radikálisan csökkenteni. Az állati eredetű zsiradékok hátránya a növényi eredetűekkel szemben, hogy összmennyiségben sok telített zsírsavat tartalmaznak, amelyek emelik az LDL koleszterint. A növényi táplálékok viszont nem tartalmaznak koleszterint. Csökkenteni kell tehát a húsok (ezek közül is elsősorban a sertéshúsét), a különböző húskészítmények (pl. felvágott, kenőmájas, kolbász) a tejtermékek és a tojás fogyasztását. A tojás sárgája 250 mg koleszterint tartalmaz, így tanácsos csak a fehérjéjét megenni. A telítetlen zsírsavak általában növényi eredetű zsiradékokban fordulnak elő. Ezek koleszterint nem tartalmaznak, és csökkentik a magas koleszterinszintet. A mogyoró, a dió és a mandula kifejezetten érvédő hatásúak. A tengeri halak, mint a makréla, a busa és a lazac, is kedvezően hatnak a koleszterin anyagcserére.

koleszterin2.jpg ()

4. Milyen ételek csökkenti a koleszterin szintet?

A fokhagyma 10%-kal is csökkentheti a koleszterinszintet. A gyümölcs- és a zöldségfogyasztás ilyenkor kiemelten fontos, az alma, a citrusfélék, a paradicsom és a sárgarépa jótékony hatásúak. Az emésztetlen szénhidrátokból álló rostok megakadályozzák a koleszterin felszívódását a vékonybelekből. Főleg a zab fogyasztását ajánljuk. Kenyerek közül pedig a teljes kiőrlésűt. Az állati fehérjék zsírjai növelik a koleszterint, a szójakészítmények viszont teljesen koleszterinmentesek.

5. Milyen természetes étrend-kiegészítőkkel csökkenthető a koleszterin szintje?

A zöld lúgosítók közül az árpa a leghatásosabb koleszterincsökkentő. A benne található béta-glükán segít a koleszterinszint csökkentésében. Napi ajánlott mennyisége 3 gramm. Italban (tej, gyümölcslé, víz) elkeverve hasznosul leginkább. Az articsóka kivonatot tartalmazó kapszula is csökkenti a koleszterint. Napi kettő bevétele javasolt, étkezés előtt. A kendermagból kisajtolt olaj megtisztítja az érrendszert. Naponta egy mokkáskanálnyit vegyünk be belőle.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X