Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 szokás, amely az allergiát még elviselhetetlenebbé teszi

6 szokás, amely az allergiát még elviselhetetlenebbé teszi

allergiabetegségszénanátha
0

Írta:

Ha minden évben megszenveded a szezonális allergia tüneteit, akkor bizonyára megvannak a saját jól bevált praktikáid: nem futsz a szabadban, zárva tartod az ablakokat és szeded a tablettákat. De arról valószínűleg nem tudsz, hogy vannak kevésbé nyilvánvaló tényezők, amelyek még inkább súlyosbítanak a tüneteken.

Íme, 9 dolog, ami megkeserítheti a mindennapjaidat, és trükkök, amiket bevethetsz ellenük.

Stresszes határidők szorongatnak a munkában

Már egy 2008-as tanulmány rámutatott arra, hogy jelentősen felerősödtek a tüneteik azoknak az allergiásoknak, akik szorongást kiváltó tesztet végeztek, összehasonlítva azon társaikkal, akik stresszmentes feladatot kaptak. A stresszhormonok ugyanis serkentik az IgE termelődését, ez a fehérje allergiás reakciót válthat ki. Ha stresszes időszakod van, kiemelten fontos, hogy elég időt tudj szánni az alvásra. Az alváshiány ugyanis tovább súlyosbíthatja az allergiás tüneteket és magát a stresszt is.

Rendszeresen bort iszol a vacsorához

Az alkoholfogyasztás 3%-kal növeli az allergiás orrnyálkahártya gyulladás kockázatát minden egyes pohárral. Az alkoholban levő baktériumok és élesztők ugyanis hisztamint termelnek. A hisztamin egy vegyi anyag, amely olyan kellemetlen allergiás tüneteket okoz, mint az orrdugulás és a szemviszketés. Allergiaszezon idején kerüld inkább az alkoholt!

Túl sokáig vársz a gyógyszerekkel

A gyógyszerek, amelyek leblokkolják a hisztamin hatását, akkor hatnak a legjobban, ha még azelőtt elkezded szedni, mielőtt ki vagy téve az allergének hatásának. Kezd el szedni a gyógyszered még a szezonális allergia előtt, vagy mielőtt túlságosan ki lennél téve az allergéneknek (például egy kirándulás előtt).

A szobanövényeid állandóan ingerelnek

Biztosan nem sejted, de akár a szépséges orchideád is lehet az oka annak, hogy állandóan könnyezik a szemed. A szénanáthában szenvedők több mint 75%-a legalább egy közös cserepes növényre allergiás, derült ki egy belga kutatásból. A növényi nedvek bekerülnek a levegőbe, szipogást okozva. Bár minden cserepes növény okozhat allergiát, a kutatók azt találták, hogy a fikusz, a jukka, a borostyán, a pálma, az orchidea és a páfrány a legirritálóbb az allergiások számára.

allegia2.jpg ()A környezetedben dohányoznak

A cigaretta, a benne található számos mérgező vegyi anyaggal és izgatószerrel, mindenkire káros, de az allergiások különösen érzékenyek rá. Az egyik japán tanulmány kimutatta, hogy azoknál a diákoknál, akiknél a szülők otthon dohányoztak, 88%-kal erősebben mutatkoztak meg az allergia tünetei. Ha kijársz pletykálni a dohányzó kollégáiddal, ne feledd, hogy a ruháddal a szennyezett levegőt a nap végén haza is viszed. 

Csak reggel zuhanyzol

A szénanáthában szenvedőknek nagyon fontos, hogy lezuhanyozzanak, amint hazaérnek. Ennek az az oka, hogy a rejtett pollenek megtapadnak a testen, a hajon, sőt a ruhán és a cipőn is, továbbra is fenntartva a kínzó tüneteket. Ha allergiás vagy, tisztítsd meg a cipődet és tedd be a ruháidat a szennyes kosárba, ahogy hazaérsz, hogy legalább az otthonodba ne vidd be a polleneket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X