Főoldal > EGÉSZSÉG > Alacsony a vérnyomásod? Tegyél ellene!

Alacsony a vérnyomásod? Tegyél ellene!

alacsony vérnyomáshipotóniamagas vérnyomásstresszvérnyomásvérnyomásmérés
0

Írta:

Nem csak a magas, de az alacsony vérnyomás is kártékony lehet!

Gyakran szédülsz és ok nélkül fáradt vagy? Egyre többször tapasztalsz mostanában fejfájást és látászavart? Akkor itt az ideje, hogy megmérd a vérnyomásodat. A fentiek alapján ugyanis nagy esély van rá, hogy határérték alatti eredményt fogsz kapni.

Az idült hipotónia (alacsony vérnyomás) talán elsőre nem is tűnik annyira ijesztőnek, hiszen általában a magas vérnyomás ártalmairól hallunk. Sőt, talán azt gondoljuk, hogy az alacsony vérnyomással nem is kell foglalkozni. Ez azonban nem így van.

Több olyan következménnyel járhat, amivel érdemes tisztában lenni, hogy elkerülhessük őket: csökkenhet az agy teljesítőképessége, fokozhatja a demencia (időskori elbutulás) esélyét és depresszióra is hajlamosíthat. A betegség okát általában nem lehet megmondani, leggyakrabban családi halmozódást mutat, és elsősorban a fiatal, vékony, magas lányokat érinti. A stressz és a mozgáshiány még inkább növeli az előfordulás gyakoriságát, és fontos tudni azt is, hogy ez az érték később, idősebb korban könnyen alakul magassá, ha nem kezeled idejében.

Sportolj!

A sportolás és az aktív, egészséges életmód nagyban hozzájárul ahhoz, hogy vérnyomásodat normalizáld. Ha alacsony a vérnyomásod, elsősorban a szívet, és a keringési rendszert erősítő mozgásformák javallottak. Töltsd tehát hasznosan a szabadidődet: ússz sokat, fuss rendszeresen vagy tekerj a bicikliddel egy kiadósat hétvégente.

, Image: 14372050, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Igyál sok folyadékot!

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása (legalább napi 2-2,5 liter) a vérnyomás növekedését eredményezheti. Erre az ásvány- és forrásvizek a legmegfelelőbbek. A legcélravezetőbb, ha folyamatosan, egyenletesen elosztva juttatod szervezetedbe a folyadékot. Az alkohol viszont inkább kerüld, fogyasztása ugyanis értágító hatása miatt nem ajánlott.

Ne stresszelj!

Talán furcsának tűnik, hogy a stressz mellékhatásaként nem csak magas, de alacsony vérnyomással is számolhatunk, de így van. Aki egyébként is hajlamos az idült hipotóniára, és akár magánéleti, akár munkahelyi problémák miatt stresszel, szorong, gyakorlatilag melegágyat képez a betegségnek.

Zárj ki minden egészségügyi problémát!

Alacsony vérnyomás mellékvese-elégtelenségben, pajzsmirigy-alulműködésben és agyalapimirigy-elégtelenségben is kialakulhat. De különböző eredetű szívproblémák, sőt akár fertőzések, mérgezések esetén is előfordulhatnak alacsonyabb értékek. Ha mindezeket kizártuk, nézzünk utána szedett gyógyszereink mellékhatásának is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X