Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 meglepő ok áll a fejfájás hátterében

5 meglepő ok áll a fejfájás hátterében

betegségegészségfájdalomfejfájás
0

Írta: and

Biztos te is tapasztaltad már, hogy mennyi különböző dolog képes kiváltani a fejfájást, legyen szó akár az időjárás változásáról, a bosszantó dugóról, a szorító határidőkről vagy épp a keservesen síró kisgyerekekről.

A kínzó tünetnek mögött azonban alattomosabb ok is lehet, amire nem is gondolnánk, így védekezni sem tudunk ellene.

1. Túl sokat rágózol

Egy izraeli kutatás során arra kérték a rendszeresen fejfájással küzdőket, hogy egy hónapig hagyjanak fel a rágózással. A résztvevők 86%-a számolt be arról, hogy kevésbé intenzív a keletkező fájdalom, sőt néhányuknak teljesen megszűnt a fejfájása. A rágógumiban található mesterséges édesítőszer, az aszpartám lüktető fájdalmat válthat ki az arra érzékeny személyeknél, ráadásul az állandóan ismétlődő rágás izomfeszültséget okoz az állkapocsban és a koponyában. Hagyj fel a rágózással, vagy helyettesíts aszpartám-mentes mentolos cukorkával egy hónapig, és meglátod, jelentősen enyhül majd a fejfájásod. 

2. Túlsúlyos vagy

A rendszeres fejfájás közel kétszer olyan gyakori az elhízott embereknél, mint a normál testalkatúaknál, derült ki a Johns Hopkins Egyetem kutatása során. A kövérebbeknél 81%-kal magasabb esélye van a migrén kialakulásának.  A túlsúly ugyanis emeli a gyulladás szintjét a szervezetben, az agyat is beleértve. Jó hír, hogy már pár kiló leadása is jelentősen enyhíthet a kínzó fájdalmon.

3. Stresszes időszakon mentél keresztül

A stressznek egy jó oldala van, véd a fájdalomtól. Furcsa, de igaz, inkább tör ránk kínzó fájdalom néhány nappal a stresszes időszak után, mint közben. A Neurology friss tanulmánya szerint 5-ször gyakoribb a migrén azoknál, akik stresszes élményen mentek keresztül, és általában 6 órával az esemény után jelentkezik. Stressz esetén a szervezet kortizolt termel, amely természetes szteroidként fájdalomcsillapító hatású. Ahogy megnyugszunk, a kortizol szintje is leesik, és ezáltal a szervezet érzékenyebbé válik a fájdalomra. Kezeld a stresszt rendszeres testmozgással, elegendő alvással és mélylégzéssel, hogy a kortizol szintje viszonylag állandó maradjon.

fejfajas2.jpg ()

4. Edzés előtt kihagyod az alapos bemelegítést

Egy hirtelen rád törő fejfájás jelentősen ronthatja az edzés hatékonyságát. A tréning közben jelentkező fájdalom gyakran mindkét oldalon jelentkezik. Ennek oka az adrenalin-szint hirtelen változása, amit az intenzív edzés okoz. Ne sajnáld az időt a belemelegítésre, mert ez ad időt az agynak, hogy felkészüljön az adrenalin-szint változására. Minden típusú testmozgás előtt végezz 5-10 perces bemelegítést! Ha azt tapasztalod, hogy bizonyos pulzusszámnál már jelentkezik a fejfájás, akkor térj vissza abba a zónába, ami még komfortos számodra, majd tartsd ezt az állandó tempót ahelyett, hogy hirtelen fokoznád az intenzitást.

5. Később iszod meg a kávéd

Te is azok közé tartozol, akik alig várják a vasárnapot, hogy végre tovább alhassanak? A plusz pihenésnek sajnos hátránya is van, ugyanis fejfájáshoz vezet. A bűnös nem más, mint a koffeinmegvonás. Ha minden hétköznap reggel 7-kor az első teendőd, hogy megnyomod a kávéfőződ gombját vagy elindulsz a közeli kávézóba, akkor az, hogy vasárnap csak délben jutsz az adagodhoz, komoly elvonási tüneteket okozhat. Nyugi, nem kell hajnalban kelned vasárnap is, a leghatékonyabb megoldás, ha addig csökkented a kávéadagod addig, míg szűnnek a tünetek. Ha napi 3 kávét megiszol, kezdd két és fél csészével az adag csökkentését egy hétig. Hetente csökkentsd további fél csészényivel addig, míg eléred a napi 1-2 csészényi adagot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X