Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb rákellenes tipp: csökkentsd a húsfogyasztást!

A legjobb rákellenes tipp: csökkentsd a húsfogyasztást!

betegségegészséggyógyulásrákrákellenesrákmegelőzés
0

Írta:

A vegetáriánus táplálkozás máig vitatott az egészség szempontjából, de az tény, hogy vegetáriánusoknál körülbelül 50%-kal kevesebb a rák kialakulásának esélye, mint a húsfogyasztóknál.

Hogy mi a kapcsolat a hús és a rákos betegségek kockázata között? Először is, a hús nem tartalmaz rostot és más olyan tápanyagokat, amelyek rákellenes tulajdonsággal rendelkeznek. Sajnos azonban bővelkednek zsírban, különösen telített zsírban. A magas zsírtartalmú étrend pedig a kutatások szerint kapcsolatba hozható a rák kialakulásának magasabb kockázatával. Ráadásul, készítéstől függően, a húsok karcinogéneket, azaz rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

Természetesen nem kell teljesen kiiktatnod a húst és vegetáriánussá válnod az egészséged érdekében. Csökkentsd a rák kialakulásának kockázatát az állati eredetű táplálékok csökkentésével és keresd az egészségesebb húsokat!

Napi kalóriabeviteled 10-15%-a legyen hús!

Az emberek többsége jóval több húst fogyaszt, mint ami egészséges lenne, így nem árt ebből a szempontból felülbírálni az étkezési szokásaidat. A legoptimálisabb, ha napi kalóriabevitelednek csak 10-15%-át teszi ki a hús! Ha főétkezésként fogyasztod, akkor is elegendő egy tenyérnyi szelet. A rakott ételekbe a húst csak ízesítőként használd, ne fő alapanyagként. A reggeli szendvicsbe felvágottak helyett rakj humuszt vagy más növényi krémeket.

rakhus2.jpg ()

Felejtsd el a feldolgozott húsféléket!

A feldolgozott húsoknál, mint a szalonna, a kolbász és a felvágottak, az elkészítés során rákkeltő vegyületek keletkeznek. A füstölt, tartósított húsok helyett válaszd mindig a friss húsokat.

Csak ritkán fogyassz vörös húst!

A vörös húsok tele vannak telített zsírral, emiatt azt ajánljuk, hogy csak alkalomszerűen fogyaszd őket. Részesítsd előnyben a soványabb húsokat, mint a csirke és a pulyka. A zsírosabb részeket itt is vágd le elkészítés előtt, a csirke bőrét pedig inkább ne edd meg! Ha teheted, keresd a háztáji termékeket.

Pótold a fehérjét hüvelyesekből!

A lencse, a bab, a sárgaborsó és más hüvelyesek a húsokhoz hasonlóan kiváló fehérjeforrások, fogyasztásukkal csökkentett húsfogyasztás mellett sem kell nélkülöznöd az értékes fehérjét. Fél csésze babféle ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 30 g steak. Arra viszont ügyelj, hogy a hüvelyeseknek magasabb a szénhidrát tartalma, mint a húsoknak, így köretet nem ajánlott hozzájuk enni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X