Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogy van az immunrendszered? 7 jel, amikre figyelj!

Hogy van az immunrendszered? 7 jel, amikre figyelj!

betegségegészségimmunrendszernáthastresszvíz
0

Írta:

Ne hagyd figyelmen kívül az immunrendszered jeleit!

1. Édesszájú vagy

A sok cukornak nem csak a fogaid és az alakod látja kárát: egy amerikai kutatás nemrégiben kimutatta, hogy a cukros ételek fogyasztása utáni 5 órában sokkal gyengébb a fehérvérsejtek védekezési képessége, így jóval könnyebben leszel beteg. Cukor helyett fogyassz inkább gyümölcsöt vagy olajos magvakat, azok még egészségesek is.

2. Keveset iszol

Igen, a régi nóta, ami sajnos még mindig megállja a helyét: ha nem fogyasztasz elég folyadékot, a mérgek nem tudnak kiürülni a szervezetedből, és a bacik bizony csak erre várnak. Nem kell folyton vizet innod, gyümölcslé, tea vagy bármi más is jöhet, a lényeg, hogy nagyjából meglegyen a napi 1,5-2 liter folyadék.

3. Túlsúlyos vagy

Persze, nem arra az egy-két pluszkilócskára gondolunk, ami néha felcsúszik, hanem arra, hogy a 40 feletti testtömeg–index a szíveden, az agyadon és az egyéb szerveiden kívül az immunrendszeredet is veszélyezteti. Hormoningadozásokat és különféle szervi problémákat okozhat, ami elvonja az immunrendszered „figyelmét” a bacik ellen való küzdelemről.

4. Nem tiszta a víz, amit iszol

Ha csapvizes típus vagy, az abszolút rendben van, de nem árt ellenőriztetned a víz minőségét az otthonodban, ugyanis ez számos betegség melegágya lehet. Ha teheted, szerezz be víztisztító készüléket, vagy fogyassz ásványvizet, hogy biztosra menj.

5. Száraz az orrod

Nem, ez most nem a „puha az orrod”-játék, hanem valami komolyabb: ha az orrnyálkahártyádat folyamatosan száraznak érzed, akkor nyálkahártya baciszűrő képessége nem elég hatékony. Ezen segíthet például az orrcsepp vagy -krém, de ha a jelenség krónikus, mindenképp említsd meg az orvosodnak is.

stressz2.jpg ()

6. Stresszes vagy

Észrevetted már, hogy mondjuk egy durvább munkahelyi időszak után nagyobb eséllyel leszel beteg? Persze, hiszen a tested addig „tartja magát”, amíg el nem végzed a dolgodat, amikor pedig te kiengedsz, ő is ezt teszi. A megoldás: próbáld meg a stressz-szintedet nagyjából mindig ugyanott (azaz lehetőleg alacsonyan) tartani, így nem lesz akkora a váltás, és a szervezeted sem érzi úgy, hogy a nagy feszkók után hirtelen leereszthet.

7. Állandóan náthás vagy

Ha minden kósza vírus eltalál, valami nincs rendben: ezzel nem mondtunk sokat, de azzal igen, hogy egy felnőtt ember átlagosan évszakonként maximum háromszor lehet megfázva, és a betegség nem tarthat tovább 3-4 napnál. Ha ezt gyakran túlszárnyalod, akkor komoly gondok lehetnek a védekező képességeddel, amiről feltétlenül számolj be az orvosodnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X