Főoldal > EGÉSZSÉG > Köhögés? Itt a tuti ellenszer, a martilapu

Köhögés? Itt a tuti ellenszer, a martilapu

gyógynövénygyógyulásköhögésmartilapu
0

Írta:

A martilapu az emberiség egyik legrégebbi köhögés elleni gyógynövénye. Nálunk kevésbé ismert, pedig Kínában 3000 évre visszamenőleg van írásos anyaga róla, és a jótékony hatásairól legendák maradtak fent.

A martilapu egy sárga színű, nagy levelű gyógynövény, melyet kifejezetten a légzőszervi betegségek elsőrangú gyógyítójának tartanak. Népies nevén, szattyú, farkastalpfű, kisédes-lapu, körömfű. Tavasszal a nedves földeken, töltésoldalakon, parlagon és törmelékhalmokon tömegesen bukkannak elő a martilapu virágai. Az ókor természetgyógyászai – pl. Kneipp – egyaránt dicsérik a martilaput, mint igen hatásos gyógynövényt. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak – többek között C-vitamint is –, így azokat összekeverve a virágokkal érdemes felhasználni. A kereskedelemben ma már csak a szárított levelét árulják, ezért érdemes magadnak elkészíteni.

, Image: 91865073, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Biztos védelem

Nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tuberkulózis ellen is eredményesen alkalmazható. Elhúzódó köhögés, és kínzó rekedtség ellen igyál naponta többször, jó forrón, mézes martilaputeát. Hörghurut és fullasztó légszomj esetén érdemes inhalálást csinálnod, naponta többször is. Influenzás időkben biztos védelmet nyújt. Az újabban elterjedőben lévő tüdőbaj esetében is hasznos lehet a martilapu teája, megakadályozható vele a TBC további terjedése is.

A köhögéscsillapító tea titka

Van egy apró titka a tökéletes köhögés elleni teának. Keverékként kell használni: két rész martilaput, két rész kakukkfüvet, két rész pemetefüvet keverj össze egy rész útifűvel. Ebből a keverékből kell meginni este lefekvéskor, langyosan egy csésze teát, és a hatás már reggelre érezhető lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X