Főoldal > EGÉSZSÉG > Pemetefű, az útszéli orvosság

Pemetefű, az útszéli orvosság

betegségcsaláncsalánféleegészséggyógynövénygyógyulásorvosi pemetefűpemetefűtea
0

Írta: and

Árkok partján, réteken, vagy az út szélén is gyakori látvány, hogy hegyesedik a pemetefű. Tal&

Árkok partján, réteken, vagy az út szélén is gyakori látvány, hogy hegyesedik a pemetefű. Talán nem is tudod, hogy melyik az, de azt meg főleg nem, hogy mennyire hasznos. Ám ismerhetd cukorka formájában, és jellegzetes íze is gyerekkori emlékeket csalhat elő.

A Földközi-tenger vidékén őshonos növény gyorsan alkalmazkodott, a hűvös éghajlathoz is, ezért előfordulása már sehol nem számít meglepetésnek. A gyapjas-bolyhos tapintású növény számtalan gyógyhatással rendelkezik, amit már a XX. század első felében felismertek a tudósok. Sőt, egy magyar gyógyszerész, Réthy Béla megalkotta a pemetefű cukorkát, ami egycsapásra hírnevet és vagyont adott neki, az embereknek meg egy igazi, természetes gyógymódot. De hogy mire?

Ismert és kevésbé ismert gyógyhatásai

A pemetefű köztudottan kiváló köhögéscsillapító és köptető hatású gyógynövény, a cukorka is elsődlegesen a meghűléses panaszokra jelentett gyógyírt. Makacs köhögés és légúti gyulladások kezelésében alkalmazzák, de a virágos hajtásvégek epehajtóként, az epekiválasztás zavarai esetén is javasoltak. Serkentőleg hat az emésztőmirigyek működésére is. Külsőleg pedig a fekélyek, a gennyes, vagy rosszul gyógyuló sebek kezelésére alkalmas. Nemcsak toroköblögetőként, de borogatásként is hatásos, és kísérletek során az is kiderült, hogy gyulladásgátló, antioxidáns, és vércukorszint-csökkentő szerepe is van.

pemetefu2.jpg ()

Értékes hatóanyagai

Elsődlegesen a növény felső, virágos hajtását használják gyógyászati célokra, melyet május-június folyamán érdemes begyűjteni. Az elvirágzott állapotban lévő pemetefüvet már ne használd gyógyításra, mert hatóanyagait elvesztette, ezáltal a gyógyító tulajdonságai is gyengültek. Maga a növény flavonoidokat, illóolajat és egy marrubiin nevű keserűanyagot is tartalmaz, ezáltal még remekül méregteleníti is a szervezetet.

Cukorka helyett tea

A keserű ízű cukorka nem biztos, hogy mindenki számára a „kedvenc” lesz, ezért ajánlott – és még hatásosabb is a teáját fogyasztani. Bármilyen időszakban, ha azt érzed, hogy kerülget a nátha, vagy már köhögsz is, akkor készíts egy csészényi teát belőle a megszokott módon. Forrázd le, hagyd 3-4 percig ázni, majd még melegen kortyolgasd, a jobb íz kedvéért a mézet se felejtsd el belecsöpögtetni. Jótékony hatásai ellenére krónikus emésztési zavarokkal küzdőknek, várandós és szoptatós anyukáknak nem ajánlott a fogyasztása.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X