Főoldal > EGÉSZSÉG > Oregánóval a makacs vírus ellen

Oregánóval a makacs vírus ellen

betegségegészségnorovírusoregánóvírus
0

Írta:

Hívd segítségül ezt a fűszert a gyógyuláshoz

Mi is a norovírus?

A brit szigetvilágban – majd nem sokkal később nálunk is néhány éve ütötte fel újra komolyabban a fejét ez a járvány, ami nem csupán kellemetlen, de kimondottan veszélyes is. A fertőzöttek hasmenéstől, hányástól, láztól és izomfájdalomtól szenvednek, ám ahogy a tünetek is mutatják, a betegség nehezen felismerhető, hiszen ezen szimptómák alapján akár egy csúnya megfázásra is gyanakodhatunk. Csupán az teszi biztossá, hogy mégis norovírussal állunk szemben, ha a tünetek egy időben és rohamszerűen jelentkeznek. A betegség lefolyása egyébként általában két napra tehető – gyerekeknél és időseknél ez elhúzódhat, sőt, ők a vírus legveszélyeztetettebb áldozatai -, és különösebb kezelési módja sokáig nem volt ismert. A betegeknek leginkább azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon, fogyasszanak sok folyadékot, és mossanak gyakran kezet, nehogy másoknak is továbbadják a fertőzést (mert bár a norovírus elsősorban tejtermékekben, pékáruban és tésztafélékben található, olykor a levegőben is terjed).

A forradalmi fegyver

Az orvostudomány eddig tehát nem tett számottevő előrelépést a norovírus elleni harcban, most azonban minden megváltozott. Egy új, a brit Journal Of Applied Microbiology (Alkalmazott Mikrobiológiai Folyóirat) hasábjain megjelent kutatási eredmény szerint a karvakrol nevű vegyület, ami az oregánó jellegzetes illatát és ízét adja, nem csupán ennyi haszonnal bír, hanem a norovírus kórokozóival szemben is hatásos lehet. Az Arizonai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a karvakrol képes semlegesíteni az RNA vírustörzs baktériumait (ebbe a törzsbe tartozik a norovírus is), ez pedig azért nagyon fontos, mert ahogy már említettük, a tünetek általános volta miatt a norovírus fertőzöttjeinek csak nagyjából 40%-a jut el a kórházig, jellemezően leginkább a kiskorúak és az idősek. Ez az oka annak is, hogy leggyakrabban az iskolákban és az idősotthonokban tör ki a kór, ami persze azért nem jelenti azt, hogy máshol tökéletes biztonságban lehetünk. A kutatók most azon dolgoznak, hogy karvarol-tartalmú kézfertőtlenítők és szappanok kerüljenek piacra, valamint, hogy a legveszélyeztetettebb helyeken több karvarol-tartalmú étel kerüljön az asztalra.

oregano2.jpg ()

Egy csapásra?

Milyen szép is lenne, ha csupán azzal, hogy sok oregánót eszünk, legyőzhetnénk a norovírust, de ez sajnos nem így van. A jó hír viszont, hogy a kutatások szerint az is sokat segíthet, ha gyakran kezet mosunk (legalábbis evés előtt-után és munkából hazaérve mindenképp), valamint, ha sok zöldség és gyümölcs szerepel az étrendünkben. Ha pedig valaki a környezetünkben megfertőződik, igyekezzünk a lefolyás idejére kerülni a közelebbi kontaktust, emellett pedig jó alaposan – és minél hamarabb – mossuk ki a betegség alatt viselt ruháit. És persze együnk sok mediterrán salátát, gazdagon megszórva oregánóval!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X