Főoldal > EGÉSZSÉG > Tuti tippek EÜ dolgozóktól, hogy ne legyél beteg!

Tuti tippek EÜ dolgozóktól, hogy ne legyél beteg!

betegségbetegségmegelőzésegészségügygyógyulásinfluenzamegelőzésnővérorvos
0

Írta:

Így kerülik el az orvosok és nővérek a betegséget

Az egészségügyben dolgozók, akik nap mint nap találkoznak tüsszögő, beteg emberekkel, mégis elkerülik a megbetegedést. Már előre eláruljuk neked: igen, el lehet kerülni a betegségeket, csak sokan nem tudják, hogyan lehet. Az orvosok én nővérek elmondják a legtutibb tippeket a megelőzésre!

1. Meggondolják azt az extra italt

Nem tudtad kihagyni azt a pohár bort a vacsoránál? Gondold végig, hogy lefekvés előtt még egy pohárral elfogyasztasz-e. Tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát. Csökkenti a baktériumölő hatást is, amellett az alkohol dehidratációt okoz, ami szintén a baktériumoknak és vírusoknak kedvez.

2. Kerülik a cukrot

A túlzott cukorbevitel erőteljesen gyengíti az immunrendszer ellenálló-képességét. A legjobb, amit tehetsz, ha az influenzaszezonban kerülöd a sütiket, édességeket. Így legalább plusz kilók sem fognak felszökni.

3. Védőoltást kapnak

Az évszak egyik legrosszabb időszaka, amikor kitör a járvány, az ember pedig folyamatosan aggódik, hogy mikor kapja el a betegséget. Minden köhögés, minden szipogás veszélyforrás a tömegközlekedési eszközön, utcán. De hát nem bújhatsz védőburokba…vagy mégis? A védőoltás pont erre jó.

4. Letakarítanak mindent

Mikor takarítottad ki utoljára a mosógéped? Bizonyára nem tudtad, hogy a fertőzések azokból a koszos sötét lerakódástól származnak, melyek megtapadnak a mosógép belsejében. Sajnálatos módon bármilyen gyakran is mosod ki a ruháidat, ha a gép nem tiszta. Ugyanez vonatkozik a billentyűzetedre, telefonodra és a gyerekek játékaira is, ezeket is érdemes időről időre letakarítani.

5. Probiotikumot fogyasztanak

Az immunrendszer működése nagyjából 60-70%-ban azon múlik, hogy a belek mennyire vannak jó állapotban. Sajnos a rossz bélműködés összefüggésbe hozható a betegségek kialakulásával. Ilyenkor a baktériumokkal szembeni ellenállást nagyban csökken a rossz bélflóra következtében. Az ügy érdekében minden nap fogyassz probiotikumokat.

6. Nem rágják a körmüket

Hiába mosod meg a kezed, nem jó kifogás, az ujjad, főleg a körmöd alatt maradt kis koszok igazi baktériumtanyát jelentenek. Persze, a kézmosás fontos, amint megérkezel valahonnan, de azért sterilitást nem jelent. Még ha jól meg is mosod, az arcodon, szemeden, orrodban, torkodban számtalan baktérium megmarad, s csak arra vár, mikor fertőzhet meg. A legjobb, ha hazaérve alaposan lezuhanyzol, majd tiszta ruhába bújsz.

Sick young model blowing her nose  against used tissues, Image: 258657333, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

7. Edzenek, de nem túl keményen

A testmozgás egészséges és jót tesz a szervezetnek, de a túlzásba vitt testmozgás nem feltétlenül. Kutatások szerint csupán 40-60 perc futást követően a szervezet sokkal nyitottabb a fertőzésekre 72 órán keresztül. Fontos, hogy ilyen intenzív testedzés mellett gondoskodj a tested gyors regenerálódásáról vitaminokkal, ásványi anyagokkal és sok folyadékkal.

8. Visszatartják a lélegzetük

A legtöbb baktérium cseppfertőzéssel terjed, így betegek között, akik tüsszögnek, fújják az orrukat, érdemes kevésbé mély levegőket venni. Persze nem tarthatod vissza a lélegzeted az utcán, a boltban, de ha aggódsz ilyesmi miatt, egy maszk a segítségedre lehet, hogy ne légy beteg.

9. Szellőztetnek, még ha hideg is van odakint

A friss levegő beengedése nagyon fontos még a hideg napokon is. Az egyik legfőbb oka a betegség kialakulásának az elhasznált levegő. Nem csupán beteg lehetsz tőle, de a koncentrációképességed is csökken és rosszabbul is alszol. Szellőztetni tehát jó, a legjobb, ha reggel, napközben és este is többször kinyitod az ablakot pár percre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X