Jobban jársz, ha ezekből az ételekből minél kevesebbet fogyasztasz, hogy elkerülhesd a gyulladásokat.
Hidrogénezett olaj
A részben hidrogénezett transz-zsírsavak határozottan növelik a gyulladások kialakulását a szervezetedben. Érdemes ezért tudatosan kerülni ezeket. Az olvasztott vaj (ghi) jó megoldás lehet, ami ugyan tartalmaz omega-6 zsírsavat, azonban az intenzív ízélmény miatt jóval kevesebbet használsz fel belőle, mint a hagyományos vajból. Ha az olvasztott vajat egy kevés olívaolajjal hígítod, még egészségesebb alternatívához juthatsz.
Zsíros húsok
A gyulladást okozó ételek növelik a kockázatát az olyan krónikus egészségügyi problémáknak, mint amilyen a rák, a cukor-, és a szívbetegség, valamint az autoimmun betegségek. Néhány tanulmány rámutatott arra, hogy a telített állati zsírok is felelősök lehetnek a gyulladásokért. Ahelyett, hogy zsíros húst ennél, mint amilyen a hamburgerben és a hot dogban (bacon) is található, egyél inkább omega-3 zsírsavban gazdag halat, mint amilyen a lazac, a szardínia, a makréla és a tonhal, de ugyanilyen egészséges a bab, a dió és a magas szójatartalmú élelmiszerek is.
Teljes, vagy 2,8 %-os tej
Hogy csökkentsd a telített zsírok bevitelét, a teljes és a 2,8-as tejet helyettesítsd 0 vagy 1,5 %-os (bio) tejjel. A gabonapelyhed ízesítésére használhatsz ezen kívül még bio szójatejet, mandulatejet, rizstejet, vagy akár zabból készült italt is.
Krémsajt
A krémsajt helyett válassz kis adagokban lágyabb, kenhető sajtokat (mint amilyen a kecskesajt vagy a ricotta), amikor megkened a pirítós kenyeret, vagy mártogatnál – ezeknek ugyanis alacsonyabb a telített zsír tartalmuk.
Cukrozott gabonapelyhek
Néhány kutatás kimutatta, hogy a magas cukortartalmú étrend fokozza a gyulladásra való hajlamot. Éppen ezért fogyassz kevesebb cukrozott gabonafélét, és válaszd helyettük az alacsony cukor-, magas rosttartalmú variációkat. A legjobb gyulladáscsökkentő reggeli a zabpehely – szerezd be a csekély mértékben feldolgozott, szemes verzióját!
Zsíros, cukrozott joghurt
Még a joghurt is lehet káros, ugyanis a réteges gyümölcsjoghurtok meglepő mennyiségű cukrot tartalmazhatnak. Ha a zsírszegény, vagy az alacsony zsírtartalmú variációt választod (lehetőleg bio gazdaságból származzon), azzal elkerülheted a plusz kalóriákat és a gyulladást is. Ha pedig extra adag fehérjéhez juttatnád a szervezetedet, egyél egy görög joghurtot! Nem szereted a natúr joghurt ízét? Édesítsd egy teáskanál mézzel, vagy egy csipetnyi fahéjjal, és dobálj bele pár darab felkockázott idénygyümölcsöt.
Fehér kenyér
Akár a cukor esetében, ha túl sok finomított szénhidrátot fogyasztasz, az gyulladáshoz vezethet. Egyél kevesebb fehér lisztből készült kenyeret (és tésztát), és helyettesítsd ezeket magas rosttartalmú, 100 százalékban teljes kiőrlésű társaikkal.