Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 meglepő dolog, ami gyulladást okozhat

6 meglepő dolog, ami gyulladást okozhat

betegségegészségfájdalomgyógyulásgyulladás
0

Írta:

Amikor megcsíp egy szúnyog, vagy esetleg csalánt fogsz véletlenül, a bőr kipirosodik, viszketni kezd. Ez a természetes reakciója a gyulladásra. Az akut gyulladás szerencsére csak pár órát vagy néhány napot tart.

 Azonban egy belső gyulladás a szervezetben akár hónapokig is fennállhat. Az ilyesmit krónikus gyulladásnak nevezzük, és nagyon sok olyan problémát és tünetet okozhat, amire nem is gondolnál.

1. Hízás

A szervezet nagyon gyakran reagál extra kilókkal a gyulladásra. Az idősebb embereknél normális, ha több zsírsejt alakul ki, de a fiatalabb emberek esetében a hízás lehet annak a jele, hogy az immunrendszer egy gyulladással küzd, ezért felhalmozza az energiát adó sejteket.

2. Zsarnok főnök, sok stressz 

Akárcsak a gyulladás esetében, stressznél is beszélhetünk akut és krónikus stresszről. Az akut stressz, ha időlegesen aggódunk valami miatt, a krónikus pedig, ha a munkánk, főnökünk miatt szorongás, folyamatos rossz érzés fog el. A szervezet kortizolt, stresszhormont termel, mely gyulladást okoz a szervezetben.

3. Titkos dohányzás

Tény, hogy sok kutatás azt az eredményt hozta, hogy a krónikus gyulladás alatt elszívott cigaretták miatt mutálódnak és rákosodnak el a tüdősejtek. A dohányzás növeli bizonyos gyulladások kialakulását. Szerencsére a rossz szokás elmúlásával drámaian csökkennek. Ha soha nem szívtál egyetlen cigarettát sem, a baj akkor is adott, mert a levegőszennyezés miatt mindenki ki van téve a veszélynek. Ha teheted, korai órákban szellőztess és kerüld a forgalmas utak mellett való ücsörgést.

gyulladashoz2.jpg ()

4. Rossz bélbaktériumok 

Az immunsejtek csaknem 70%-a a belekben található. A bél baktériumai így befolyásolják az immunrendszert. Képesek elnyomni vagy aktiválni a gyulladást, annak jellegétől függően. A kutatások még zajlanak az immunsejtek okozta gyulladások kapcsán, de úgy néz ki, konkrét mikrobát lehet felelőssé tenni a gyulladásos betegségekért, amilyen a Crohn-betegség és reumás esetek.

5. Alkoholos éjszakák

Amikor az alkohol lebomlik a szervezetben, az általa előállított mérgező végtermék gyulladást okozhat a szervezetben. Mivel a májat éri a legtöbb ilyen toxin, a legnagyobb veszélynek ez a szerv van kitéve. Előfordulhat, hogy gyulladás alakul ki. Nemcsak az alkohol, de a zsír miatt kialakuló ún. zsírmáj is gyulladásokat generálhat.

6. Fogamzásgátló tabletta

A menopauza előtt álló nők esetében egy kutatás szerint a tablettát szedők nagyobb eséllyel kapnak valamilyen enyhe gyulladást, mint a tablettát nem szedők. A kutatás a menopauza előtti, tablettát szedő nők 30%-ánál tapasztalt magas gyulladásképző C-reaktív fehérjét, míg a tablettát nem szedők csupán 7%-ánál volt ez jelen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X