Főoldal > DIÉTA > A zsíros ételek megváltoztatják az agyat

A zsíros ételek megváltoztatják az agyat

táplálkozás
0

Írta:

Az egészségtelen ételekhez való hozzászokás utáni diéta során hasonló elvonási tünetek lépnek fel, mint egy kábítószer-fogyasztó esetében – írja a UPI.com.

 

Dr. Stephanie Fulton, a montreali Egyetem Orvostudományi Karának professzora és kutatócsapata egereken végzett kísérletük során az állatok felét alacsony zsírtartalmú étrenddel etették: ez 11 százalék zsírt tartalmazott, míg a másik csoport tagjainak zsírban gazdag, 58 százalékos arányú ételeket adtak. Hat héten keresztül megfigyelés alatt tartották őket és nyomon követték viselkedésüket.

Az utóbbi csoportnak a derékmérete a vizsgálati idő alatt mintegy 11 százalékkal nőtt meg, de ettől még nem lettek túlsúlyosak. A kutatók különböző mérési módszereket használtak annak megfigyelésére, hogy az ételek hogyan befolyásolták az egerek érzelmeit, viselkedését. Ezt követően megnézték agyukat és azt találták, hogy az fizikailag is megváltozott a zsíros ételek fogyasztásának hatására.

Először is az agyban lévő dopamint vizsgálták, ami valamilyen jutalmazással összefüggő tevékenység miatt szabadul fel az agyban. Megfigyelték, hogy a zsíros és cukros ételek gyakori fogyasztásakor jóval magasabb a dopaminszint, ezért, hogyha valaki diétázni próbál, értelemszerűen elvonási tünet lép fel ugyanúgy, mint a dohányzás vagy az alkoholfüggőségről való leszokás esetében.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X