Főoldal > EGÉSZSÉG > Aloe vera, az igazi csodanövény

Aloe vera, az igazi csodanövény

aloe verafelhasználásgyógynövényhatóanyagkészítmény
0

Írta:

Az Aloe vera eredetileg Afrikából származik, de ma már több országban is termesztik. Ez a csodás növény a liliomfélék családjába tartozik, hosszú, vaskos, tüskés levelei kaktuszhoz hasonlóak. Hatóanyaga, és egyben legértékesebb része a levél bőrszövete alatt, a közepén található tiszta, vízszínű gél állomány.

Gyógyító hatásai

Az aloé tartalmazza szinte az összes vitamint, több mint húszféle ásványi anyagot, nyomelemet, aminosavakat és különböző enzimeket, így nem csoda, hogy elsőrendű táplálékkiegészítőként tartják számon. Rengeteg jótékony hatása van szervezetünkre. Vitaminjainak köszönhetően erősíti az immunrendszert, mivel gyorsítja az anyagcserét, tisztít és méregtelenít is, serkenti a sejtnövekedést, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, valamint idegnyugtató és fájdalomcsillapító.

Külsőleg gél formájában nagyon jól csillapíthatók vele különböző fájdalmak, mint az ízületi, vagy reumatikus fájdalmak, alkalmazható sérülések, égések kezelésére, és vérzéscsillapítóként.

aloe2.jpg ()

Felhasználása a szépségiparban

Egyre többször találkozhatsz a boltok polcain aloé tartalmú krémekkel, tusfürdőkkel és más szépségápolási termékekkel. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt nagyon népszerű a bőrápoló készítményekben, de emellett segíti a bőr regenerálódását és hámosodását is, ami még kedveltebbé teszi a vásárlók körében.

Neveld otthon

Akár te magad is termelhetsz otthon Aloe verát. A növénynek jelenleg több mint kétszáz fajtája ismert, de csak néhánynak vannak meg a gyógyító hatásai. Gyógyászati célra a köznyelvben Aloe vera néven ismert faja, vagyis Aloe Barbadensis Miller, a legalkalmasabb.

A világos helyet kedveli, azonban óvni kell a tűző naptól. Nem igazán szereti a vizet, elég havonta egyszer meglocsolni, hogy jól érezze magát. Szabadban is kellemesen érzi magát, mindössze arra kell vigyázni, hogy ne maradjon alatta állóvíz. Három éves korától kezd sarjnövényeket hozni. Amikor ezek elérik a 15 centimétert, át kell őket ültetni, hogy tovább nőhessenek.

Készíts szuper Aloe verás cuccokat

Könnyedén készíthetsz a boltokban kaphatóhoz hasonló egészséges italt belőle. Ehhez le kell vágnod egy levelet. Vágd le az éleit, vágd fel kisebb darabokra, majd hámozd meg óvatosan. Ezután távolítsd el a nyúlós állagú, sárgás színű anyagot. Az így kapott tiszta áttetsző zselédarabokat mosd meg és tedd egy edénybe, és turmixold össze fele annyi ásványvízzel vagy gyümölcslével, mint a zselé. Hagyd állni fél órát, hogy letisztuljon. Hűtőben pár napig is eláll.

Készíthetsz testápolót, vagy arckrémet is. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy gyógyszertárból szerzel be alapkrémet, és ehhez hozzáteszed az aloét. Egy két-három centiméteres levéldarabra lesz szükséged, ebből kell kikaparnod a belső zselés anyagot, majd a krémmel elkeverni.

Talán a külsőleg jól alkalmazható gél a legkönnyebben elkészíthető. Vágj le egy darabot, majd hámozd le róla a külső bőrszövetet. A levél belsejében található tiszta gélállomány közvetlenül alkalmazható a bőrön.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X