Főoldal > DIÉTA > Aloe vera minden bajra? – dietetikus szemmel

Aloe vera minden bajra? – dietetikus szemmel

aloe veradiétaegészségfogyókúra
0

Írta: and

A gyógynövény tartalmú készítményeket drogériákban, gyógyszertárakban és nagyobb üzletekben egyaránt megvásárolhatod. A gyógynövények hatóanyagait a gyógyszeripar használja fel, és azt is tudjuk jól, hogy a gyógyszereknek szinte mindig lehetnek mellékhatásaik. A gyógynövénytartalmú készítményekkel végzett öngyógyítás ugyan természetesnek tűnik, és a kereskedők is így próbálják beállítani, ám használatuk sok esetben mégsem különbözik attól, mintha pontosan nem meghatározott […]

A gyógynövény tartalmú készítményeket drogériákban, gyógyszertárakban és nagyobb üzletekben egyaránt megvásárolhatod. A gyógynövények hatóanyagait a gyógyszeripar használja fel, és azt is tudjuk jól, hogy a gyógyszereknek szinte mindig lehetnek mellékhatásaik. A gyógynövénytartalmú készítményekkel végzett öngyógyítás ugyan természetesnek tűnik, és a kereskedők is így próbálják beállítani, ám használatuk sok esetben mégsem különbözik attól, mintha pontosan nem meghatározott dózisban gyógyszereket kapkodnánk be. Mindez az aloére is igaz: amikor egy képzetlen ismerős próbálja ránk tukmálni termékeit egészségünk javítása és pénztárcája vastagítása érdekében, könnyen lehet, hogy ezzel csak árt nekünk!

$kep1$Érvek az aloe vera mellett

Az aloének számos fajtáját használja fel a gyógyszer és kozmetikai ipar, de az Aloe vera ezek közül is sok szempontból kiemelkedik több mint 100 hatóanyagával. Ezek együttesen elősegíthetik a szövetek vérellátottságának javítását, a sebek gyógyulását. Sőt! Az aloe kivonatának vírus- és baktériumellenes hatása is igazolt. Gyakran használják égési sérülések és gyomorproblémák, pszoriázisos bőrtünetek kezelésére, gyulladások és ezzel összefüggésben létrejött ödémák mérséklésére. Sokan kihasználják bélmozgást fokozó (hashajtó, „tisztító”) tulajdonságát is. Belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, jótékonyan hat a vércukor-és vérzsírszintre. Ki kell emelni véralvadásgátló hatását is – ám ez félig-meddig már a kockázatok közé sorolható gyógyhatás!

Érvek az aloe vera ellen

Mire figyelj?

  • Az aloe nem alkalmazható ismeretlen eredetű hasi fájdalomra, aktív gyulladásos bélbetegségekre illetve akkor sem, ha kellemetlen mellékhatásokat tapasztalsz – ez hasi görcsökben és a bőrtünetekben is megnyilvánulhat.
  • Cukorbetegek szájon át csak óvatosan alkalmazhatják – szemben a külső sérülések kezelésére történő felhasználással.
  • Ha szívproblémáidra vagy egyéb okból gyógyszereket szedsz, az aloe termékek fogyasztása előtt konzultálj orvossal, mert a termék a véralvadásra ható, vizelethajtó, szívritmust szabályzó gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet. Amennyiben a külső vagy belső használat szakember ellenőrzése mellett történik, akkor az aloe vera alkalmazása elég biztonságosnak tekinthető.

Ne feledd: lehetséges mellékhatásai miatt általában egyetlen gyógynövény sem ajánlható mindenki számára, még akkor sem, ha egészséges, és akkor sem, ha valamilyen betegsége van. Ennek eldöntése egyéni mérlegelést igényel az orvos vagy dietetikus részéről. Az aloe vera tehát körültekintően alkalmazva hatékony, egészséged állapotát javító gyógynövény lehet,  ám, ha előzetesen nem tájékozódsz használatáról, az egészségedet is károsíthatja.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X