Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit nem mondasz el az orvosodnak (pedig lehet, hogy kellene)

Amit nem mondasz el az orvosodnak (pedig lehet, hogy kellene)

betegséggyógyszerorvostünet
0

Írta:

Gondold csak át; lefogadjuk, hogy az alábbiakról például mélyen hallgatsz, pedig jó lenne, ha igazat mondanál róluk!

 

„A tabletták, amiket a múltkor felírt? Persze, beszedtem őket!”

Ami pedig a valóság: a doboz még mindig félig tele van, mert már úgy érezted, meggyógyultál, vagy spórolni próbáltál a következő vírusig. Esetleg egyszerűen kiment a fejedből, nem vettél be egyet, aztán kettőt, végül elfelejtetted az egészet úgy, ahogy van. Pedig…

Miért fontos, hogy betartsd az előírt kúrát?

Ha mondjuk nem gyógyulsz meg a tablettáktól, de az orvosod azt hiszi, bevetted őket, azzal szabotálod az egész folyamatot, mert talán felír valami erősebbet, amit szintén nem veszel be, és így tovább. A végeredmény: a kór nem tűnik el, csak a tüneteid csillapodnak egy időre. Ezen kívül nem véletlen a gyógyszerek adagolási javaslata: épp a meghatározott idő kell, hogy a hatóanyag felszívódjon, majd a szervezeted regenerálja saját magát. Szóval ne csalj!

doctor2.jpg ()

„Végigcsináltam egy durva tisztítókúrát, hogy leadjak 10 kilót.”

Hm-hm, már egy hete csak cayenne-borssal kevert juharszirupon élsz, miközben ártatlan cicaszemekkel győzködöd a dokit, hogy igazán nem tudod, mitől szédülsz folyton? Jó, hogy az orrod még nem nőtt meg…

Miért fontos, hogy beszélj a diétádról?

Legfőképpen azért, mert hiába tudod, hogy leszidnak majd, hiszen az ilyen és hasonló fogyúkúrák aztán végképp nem egészségesek, értesülnöd kell a kockázatokról. Kiszáradhatsz tőlük, rossz hatással lehetnek a szívedre és a vesédre. Ha viszont nem vallasz színt, védekezni sem tudsz ez ellen, úgyhogy inkább vállald azt a fejmosást, és légy felelősségteljes.

„A szexuális múltam kicsit…hm, színesebb, mint hinné.”

Mennyi is az annyi? Talán a pasidnak nem feltétlenül, de a nőgyógyászodnak sajnos muszáj ismernie a szexuális aktivitásodat, legalább nagy vonalakban. Különben hogyan tudna segíteni?

Miért ne szégyelld a számokat?

Egyrészt, mert az orvos nem azért van, hogy ítélkezzen (ha megteszi, keress másik szakembert), így ettől nem kell tartanod. Ha viszont nem tudja, mit kezeljen, nem is kezelhet hatékonyan, sőt, a félrekezelés komoly gondokhoz vezethet. Bónusz, hogy a nőgyógyász javíthat a szexuális életeden is: ha mondjuk libidóproblémáid vannak, az talán szervi eredetű, és van rá gyógyszer.

„A családomban sok volt a betegség.”

Nincs időd kifejteni a családod kórtörténetét, vagy nem tartod fontosnak? Hidd el, nagyon is az.

Miért kell beszélned róla?

Nem győzzük hangsúlyozni: az orvosnak teljes képet kell kapnia, hogy segíthessen, ehhez pedig a kórtörténet szervesen hozzátartozik. Gondold csak el: ha családilag hajlamos vagy mondjuk a depresszióra vagy a daganatos betegségekre, és ezt az orvosod tudja, könnyebben felismeri a tüneteket, ez pedig akár az életedet is megmentheti!

„Kikértem egy másik szakvéleményt is.”

Nem akarod megbántani a dokidat azzal, hogy nem bíztál az ítéletében? Magadnak viszont csak ártasz vele, ha túl tapintatos vagy.

Miért kell színt vallanod?

Ha szükségét érezted ennek a lépésnek, nem kell „szakítóbeszélgetést” tartanod az orvosoddal, de elhallgatnod sem szabad a dolgot. Ugyanis ha két orvos kétféleképpen kezel, abból katasztrófa is lehet, ha nem tudják, milyen gyógyszereket írt fel a másik. Tehát ebben az esetben ne féltsd a doki érzéseit, inkább légy őszinte.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X