Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket biztosan nem tudtad a vízről

Ezeket biztosan nem tudtad a vízről

ásványvízcsapvízdehidratációfolyadékfolyadékfogyasztáshidratációitalvíz
0

Írta:

Te mindent tudsz életünk alapvető fontosságú folyadékáról, a vízről?

A víz szokatlan tulajdonságai

Azt mindenki tudja, hogy a víz három halmazállapotban is előfordul, így lehet folyékony, légnemű és szilárd is. Azt viszont talán te sem tudtad, hogy a Földön megtalálható anyagok közül a víz az egyetlen, amely mindhárom formában képes megjelenni. Még egy furcsaság, ami újdonság lehet a számodra, hogy ha elkezdesz lehűteni két adag vizet, a melegebb víz hamarabb megfagy, mint a hidegebb. Erre a paradoxonra a mai napig nincs teljesen elfogadható magyarázat. És azt vajon tudtad, hogy a víz nem csak a Földön, de a világűrben is megtalálható? Találtak vízmolekulákat gázfelhőkben, a csillagközi térben, és jég formájában a Jupiter egyik holdján, a Merkúron és a Holdon is.

Te is vízhiányban szenvedsz?

Testünk 60-70 százaléka víz, agyunknak 75, vérünknek pedig 83 százaléka áll ugyanebből az anyagból. Gyakorlatilag az összes létfunkciónk alapja a víz, ami felelős azért, hogy a sejtjeink számára a különböző tápanyagokat (vitaminokat, ásványi sókat) szállítsa. A víz felelős azért is, hogy a felhalmozódott salakanyagot eltávolítsa a szervezetből a kiválasztó szerveken keresztül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a nap során a szervezetből főként verejtékezéssel és vizelettel eltávozott vizet pótoljuk. Sok helyen hallani, hogy napi 2-3 liter folyadékot kell elfogyasztani az egészséges élethez.

shutterstock_44443279.jpg ()

Fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Sokan azt hiszik, hogy ha nem szomjasak, és egész nap nem isznak semmit, akkor biztos a szervezet sem szenved folyadékhiányban. Ez egy tévhit! Az emberek 55-65 százaléka vízhiányos. A szomjúságérzet ugyanis van, hogy csak későn jelentkezik. Ez a vízhiány miatt megemelkedett sókoncentráció következménye, így ha szomjasak vagyunk, valójában már rég innunk kellett volna. Az is előfordul, hogy gyakran akkor is eszünk, amikor csak egy pohár vízre lenne szükségünk. A Washingtoni Egyetem felmérése szerint 2 deci víz már maradandóan csökkenti a diétázók 100 százalékának éhségérzetét. Nem beszélve arról, hogy a nappali fáradtság szintén első számú okozója a dehidratáltság!

Vízzel a betegségek ellen

A víz az, ami minden folyamatot szabályoz az emberi testben, beleértve az oldott anyagok szállítását is. Ha nem iszunk eleget, a szervezet alapvető funkciói sérülnek, ami számos betegség kialakulásához vezethet. Gondoltad volna, hogy a depresszióért, a magas vérnyomásért és a stresszért is nagy százalékban a dehidratáció a felelős? A vízhiány éppen olyan pszichológiai folyamatok elindítására készteti a testünket, mint amikor a stressz ellen küzdünk. A szervezet a raktárkészletekhez nyúl, így a víztartalékaink is megcsappannak. Ezért a vízhiány stresszhez, ez pedig további vízhiányhoz vezet. A félelem, az aggódás, a tartós érzelmi bizonytalanság és a düh kialakulása mind-mind az agyszövetek ki nem elégített vízigénye miatt bekövetkező vízhiány eredménye.

Csapvíz vagy ásványvíz?

Magyarországon a csapvíz jó minőségűnek számít, így biztonsággal fogyaszthatod. Ám egyes vélemények szerint  a magyar csapvíz legnagyobb része Duna-menti, úgynevezett parti szűrésű kutakból származik. Ezeket a folyó mellett fúrják, és ha kiürültek, a Duna vizéből töltődnek újra – csakhogy előbb a föld természetes módon megszűri, megtisztítja a vizet a rengeteg szennyeződéstől. Ezután következik a vegyi tisztítás. Ettől függetlenül az ásványvizek tartalmaznak olyan anyagokat, amelyeket a csapvíz nem. Az ásványvizeket forrásokból nyerjük, bennük szerves és szervetlen ásványok is vannak. A természetes ásványvizek közül a mindennapi fogyasztásra válassz az alacsony nátriumtartalmú és magas magnéziumtartalmú, enyhén lúgos vizeket.

Wellness Cafe tipp: fogyassz többszörösen szűrt, csírátlanított 9-es pH-jú, lúgos ivóvizet, mely a zöldségekhez hasonlóan segít visszaállítani az elsavasodott szervezet egyensúlyát! www.furedilugos.hu, www.vizionizator.hu

Gyógyvizek: csak mértékkel!

A gyógyvizek azok az ásványvizek, amelyeknek a szervezetre előnyös, gyógyító hatását igazolták, és ezt az egészségügyi hatóság elismerte. A gyógyvizek nem ivásra valók, fogyasztásuk csak határozott céllal történhet, pl. gyomor, bél és epehólyag betegségekben szenvedők esetében. Fürdővízként azonban rengeteg előnye van a gyógyvíznek, a gyógyító hatása mellett a szépségápolásnak is eszköze lehet. Szerencsére Magyarországon kifejezetten sok gyógyforrás található, így talán neked sem kell messzire menned a legközelebbi gyógyfürdőig!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X