Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért vegyél részt rendszeresen szűrővizsgálatokon!

Ezért vegyél részt rendszeresen szűrővizsgálatokon!

bőrnaprákszűrésszűrővizsgálatvizsgálat
0

Írta:

Legyen szó szív-és érrendszeri megbetegedésekről, kóros sejtburjánzásról, vagy tüdőproblémákról, a magyar lakosok mindenben az élen járnak, mégis kevesen vannak azok, akik rendszeresen részt vesznek a szűréseken. Hogy miért?

Több kérdőíves felmérés szerint az emberek jelentős hányada azt jelölte be, hogy ha nincs konkrét panasza, akkor inkább nem megy orvoshoz, de szép számmal akadnak olyanok is, akik azért nem vesznek részt ilyen vizsgálatokon, mert félnek az eredménytől. Pedig félni inkább akkor kell, ha elhalasztjuk a szűréseket, ugyanis ha rendszeresen járunk, akkor még idejében fény derülhet a problémákra, így nagy esély van arra, hogy orvosolják is ezeket.

Nőgyógyászati szűrővizsgálatok

Bizonyára tudod, évente egyszer érdemes részt venni nőgyógyászati szűrővizsgálaton azoknak, akik szexuálisan aktív életet élnek. A legfontosabb a méhnyakrák, valamint a fertőző nemi betegségek kizárása, de a vizsgálat során még számos más betegségre is fény derülhet: gyulladásokra, chlamydiára, húgyúti fertőzésekre. A rákszűrés magában foglalja a citológiát, a kolposzkópos vizsgálatot, valamint a nőgyógyász tapintással is alaposan megvizsgálja, nincs-e valami elváltozás. Amennyiben kóros sejtburjánzás tapasztalható, és időben diagnosztizálják, akkor a teljes gyógyulás szinte garantált, hiszen ekkor még nem alakult ki maga a rák. Leggyakrabban 40 év feletti nőknél jelentkezik, viszont nem ritka, hogy huszonévesek kerülnek emiatt a műtőasztalra.

A méhnyakrák szűrése mellett a melleket is érdemes rendszeresen orvosnak is megmutatni – az otthoni önvizsgálatok mellett – ugyanis nőknél a vezető halálozási okok között a második helyen áll, és már 14-15 éves korban is kialakulhatnak a rákot megelőző csomók a mellben. A szakemberek szintén évente tanácsolnak mammográfiai vizsgálatot, melynek segítségével igen hamar észrevehető bárminemű eltérés.

profimedia-0034259383.jpg ()

Tüdőszűrés

A tüdőrák a daganatos megbetegedések közül az egyik legveszélyesebb, ez követeli (a gégerák után) a legtöbb halálos áldozatot. Éppen ezért szerencsés az, akinél még időben észreveszik, így hamarabb megkezdődhet a kezelése, ami által az életesélyei javulhatnak. A tüdőszűrés alkalmával már akkor is kimutatható a probléma, mikor az egyén még nem tapasztalt magán semmiféle tünetet, mely komolyabb gondra engedne következtetni. A legveszélyeztetettebb réteg a 40 év feletti dohányos férfiak, ezért nekik érdemes évente szűrésre menni. Fontos tudni, hogy ezzel a rák nem megelőzhető, viszont optimális stádiumban diagnosztizálható!

Természetesen a tüdőszűrés nemcsak a rákszűrést foglalja magában, megállapítható segítségével a tbc is. Az elmúlt években sajnos egyre több tuberkulózisban szenvedő beteget regisztráltak, ezért sem szabad kihagyni a vizsgálatot, ugyanis ez a betegség igen fertőző és könnyen járvánnyá fajulhat. Itt is megeshet, hogy a gyanútlan paciens a szűrés alkalmával szembesül a problémával, mivel semmilyen tünetet nem produkált előtte.

Anyajegyszűrés

Lassan itt a nyár, a napon töltött hosszú órák időszaka. És egyben a melanómáé. Legyen az illető fiatal, vagy idős, nő, vagy férfi, ez a kór nem válogat. Igaz, vannak veszélyeztetettebbek, akik testén találhatóak úgynevezett atipusos anyajegyek (bőrfelszínből kiemelkedő, szabálytalan alakú), mivel ezek könnyebben elrákosodhatnak. Éppen ezért javasolják az orvosok, hogy rendszeresen vizsgáljuk meg meglévő anyajegyeinket, nincs-e valamelyiken változás, nem nőtt-e meg, nem vérzik-e stb. Amennyiben hamar felfedezésre kerül a melanóma, az anyajegyet mielőbb eltávolítják, nehogy áttéteket képezzen. Viszont a dolog jó oldala, hogy ha odafigyelsz magadra – főleg, ha vannak atipusos anyajegyeid -, és kerülöd az erős napsugárzást, valamint minden alkalommal, amikor szabad levegőn tartózkodsz, bekened magad magas faktorszámú napkrémmel, akkor elkerülheted a rák kialakulását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X