Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyszer lehet a sörből?

Gyógyszer lehet a sörből?

betegségegészségsör
0

Írta:

Egy új kutatás szerint a komlóban található keserű kémiai összetevőt gyógyszerek alapanyagaként is lehetne használni – írja a Fox News. Mielőtt azonban fellelkesülnél, ez nem ok arra, hogy napi 2-3 üveg sört megigyál!

 

A komló humulone nevű összetevője, ami egy alfasav adja a sör jellegzetes keserű ízét. Az izolált humulone-t és származékait azonban különböző egészségügyi gyógymódokra is fel szokták írni.

A potenciális új gyógyszereket fel lehetne használni a cukorbetegség, a gyulladás, és bizonyos típusú rákos megbetegedések kezelésére.

A kutatók feltérképezték a humulone alakzatát úgynevezett röntgenkrisztallográfiás vizsgálattal. Azt találták, hogy a molekulák a sörfőzési eljárás alatt átrendeződnek úgy, hogy egy öt szénatomos gyűrűt alkotnak hat helyett.

Az eljárás feltérképezése során a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy melyik molekula kapcsolható össze a sör jellegzetes keserű ízével és ez segít megállapítani, hogy az atomok mely elrendezése a leghatásosabb betegségek kezelésére. Ez azért fontos, mert néhány vegyület konkrét betegségekre hat, míg más, eltérő elrendezés hatástalan.

A kutatók az eredményeket arra használják, hogy kitalálják, hogyan kombinálják a molekulákat más vegyi anyagokkal, hogy megtalálják például a cukorbetegség megfelelő ellenszerét.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X