Főoldal > EGÉSZSÉG > Így élj a napszaknak megfelelően!

Így élj a napszaknak megfelelően!

biológiai órahormonidőbeosztásnapirendnapszak
0

Írta:

Alakítsd a napodat a biológiai órádnak megfelelően, hogy mindent akkor tudj csinálni, amikor az a legjobb a szervezetednek!

7-9 óráig: Szeretkezz!

A legjobb alkalom, hogy közel kerülj ahhoz a személyhez, akit szeretsz. Kapd el a pasid, mert ez a legmegfelelőbb alkalom egy kiadós szeretkezésre, illetve arra, hogy tudtára add, mennyire szereted. Ne aggódj, nem fog ódzkodni, ugyanis az oxitocin hormon szintje, mely a kötődésért felelős, nála is ekkor van a csúcsponton.

9-11 óráig: Használd ki a kreativitásod!

Az agyad ekkor épp optimális mértékben termeli a stresszhormont, azaz a kortizolt. Nem vagy motiválatlan, de túl stresszes sem ahhoz, hogy jobbnál jobb ötletekkel állj elő. Oszd meg javaslataidat a főnököddel, vagy írj prezentációt.

napszak2.jpg ()

11-14 óráig: Lépj akcióba!

Miután kiélted kreativitásod, bő három óra áll rendelkezésedre, hogy ezt mások tudtára is add. Ugyanis ez a legmegfelelőbb időpont, hogy kommunikálj a többiekkel, akár szemtől szembe, akár e-mailben, sőt, prezentációt is ez idő tájt a legideálisabb tartanod a főnökeidnek.

14-15 óráig: Lazíts!

Az ebéd után a vér a gyomrodba tódul az emésztés miatt, épp ezért ebben a periódusban ne vesd bele magad megerőltető munkába. Ha megteheted, inkább olvass, nézz rá közösségi oldalakra, vagy sétálj egyet. Ha melóznod kell, akkor igyál egy pohár vizet, amely könnyebben beindítja az emésztést.

15-18 óráig: Működjetek együtt!

Ebben a periódusban a kortizol hormon szintje lecsökken a szervezetedben. Az agyad nem vág úgy, mint reggel, ezért érdemes magad felfrissíteni egy kis mozgással. Ha ez nem lehetséges, ez az időszak arra is alkalmas, hogy összeüljetek a kollégáiddal egy brainstormingra. Együtt többre mentek, mintha fáradtan, egyedül magad güriznél egy látszólag megoldhatatlan feladaton.

napszak3.jpg ()

18-20 óráig: Beszélgess!

A munkából hazaérve végre kifújhatod magad. Ez a legmegfelelőbb időszak egy sétára, baráti találkozóra, vagy éppen arra, hogy egy jót beszélgess a pasiddal, takaríts, vagy összeüss egy finom vacsorát. Fontos, hogy tudd magad mögött a napi munkát

20-22 óráig: Relaxálj!

A szervezeted kezd felkészülni az alvásra. Már ne csinálj semmi megerőltetőt, hanem csak lazíts. Néz valami vicces filmet, vagy csinálj valami ismétlődő tevékenységet. Például kötögess vagy fejts keresztrejtvényt.

22 órától: Irány az ágy!

Itt az ideje, hogy nyugovóra térj. Ha korán kelsz, érdemes minél előbb ezt meglépned, hogy a szükséges hét óra alvás meglegyen. Ha nem sikerül azonnal elaludnod, akkor félhomályban olvass könyvet vagy újságot, mely segít, hogy könnyebben elaludj.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X