Főoldal > EGÉSZSÉG > Valóban a WC-ülőke a legpiszkosabb hely egy háztartásban?

Valóban a WC-ülőke a legpiszkosabb hely egy háztartásban?

betegségegészségotthonWC
0

Írta:

Szerinted melyik lehet a leggusztustalanabb baktériumtanya a lakásban?

Noha legtöbben nem állnánk neki zöldséget szeletelni WC-ülőkénken, a vizsgálat kimutatta, hogy ezen a helyen nagyjából hat négyzetcentiméterre mindössze 50 baktérium jut, vagyis ugyanannyi, amennyi a mobilunkon is megtalálható, miközben egy számítógépes billentyűzet ugyanekkora területén 200-szor annyi baktérium tenyészik, de még a vágódeszkákon is ez a helyzet, hiszen azokon rendszeresen nyers húst szeletelünk. És akkor még szóba sem kerültek a konyhai törlőkendők és szivacsok, amelyek a mérések szerint 200 000-szer koszosabbak a WC-ülőkénél.

Mindennek az az egyszerű oka lehet, hogy éppen amiatt, hogy a WC-t tartjuk a legkoszosabb helynek, itt takarítunk és fertőtlenítünk a leggyakrabban, míg ugyanezt a vágódeszkával sokkal ritkábban tesszük meg.

Dr. Gerba az irodákban is utánajárt a dolgoknak, és ott is számos olyan dologra bukkant, melyeken a baktériumok messze meghaladták a WC-ülőkén található baktériumok számát, ilyen volt például a telefon vagy az íróasztallap. De a szupermarketek sem sokkal biztonságosabb helyek, az egyik legveszélyesebb baktériumforrás a bevásárlókocsi, ám a szatyraink sem a leghigiénikusabbak, hiszen senki nem mossa ki őket olyan rendszerességgel, mint például az alsóneműit. Akkor vajon melyiken található több baktérium?

toilet2.jpg ()

Hogy mindebből mi a tanulság? Leginkább az, hogy a baktériumok a legkevésbé sem onnan támadnak, ahonnan várnánk, pedig érdemes résen lennünk, hiszen – bár az immunrendszerünk kellő védelmet tud nyújtani bizonyos mértékig – az E. coli képes kellemetlen fertőzéseket is előidézni. Amit a magunk részéről megtehetünk az az, hogy mindig alaposan kezet mosunk, mert ezzel elébe mehetünk a későbbi gondoknak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X