Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legegészségtelenebb tárgy az edzőtáskádban

Az 5 legegészségtelenebb tárgy az edzőtáskádban

betegségdezodoredzésedzőtáskaedzőteremegészségenergiaitalpalackruhatárgyvizespalack
0

Írta:

Ha te is azok közé tartozol, akik rendszeres edzéssel és reform étkezéssel tudatosan odafigyelnek az egészségükre, ne rontsd el avval, hogy károsító dolgokat hurcolsz magaddal. Jó tudni, hogy az olcsó termékek több mérgező anyagot tartalmaznak, aláásva az egészséges életmódért tett erőfeszítéseinket.

Azt tanácsoljuk, tudatosan nézd át az edzőkellékeid a jógamatractól egészen az energiaitalig. Hidd el, olyan láthatatlan mérgek és egészségtelen kacatok bújnak meg a táskádban, amelyeket jobb lenne száműzni.

Dezodor

A testmozgás hatására kialakuló fokozott izzadás miatt a dezodor természetesen nem hiányozhat a táskádból, azonban nem árt, ha alaposabban ránézel a kedvenc termékedre. A legtöbb gyártó dezodora ugyanis tele van olyan káros anyagokkal, mint az alumínium, a parabének, a Steareth-100 (jól ismert rákkeltő), a Propylene glycol (petróleumszármazék) és a Triclosan, amely teljesen felborítja a hormonháztartást.

Megoldás: keress olyan dezodort, amely kizárólag természetes összetevőkből készül, amilyen a citromfű olaj is. Olvasd el az összetevők listáját alaposan, és ha a fenti anyagok valamelyike szerepel rajta, jobb, ha a boltban hagyod az adott terméket. 

Műanyag ásványvizes kulacs

A BPA mentes az egyik varázsszó, amely a biztonsággal egyenértékű. Azonban jobb, ha tudod, hogy ez nem teljesen igaz. Egy 4 évvel ezelőtti kutatás során több mint 4000 féle műanyag kulacsot vizsgáltak, beleértve a BPA menteseket is. Azt találták, hogy 70%-a endokrin roncsoló és különböző kémiai anyagok szabadulnak ki belőlük. A műanyagból pedig belekerülnek a mérgek a vízbe.

Megoldás: bár kicsit nehezebb, de válassz üvegből készült kulacsot. 

edzeshiba2.jpg ()

Edzőruha

Az új technológia ezüst szálakat sző az anyagba, hogy semlegesítse a kellemetlen testszagot. Azonban ezek a parányi ezüstszemcsék nem maradnak a ruhán, hanem a testedre kerülnek. Egy állatokon végzett kísérlet során kimutatták, hogy ezek a nanorészecskék izzadás hatására kiválnak az anyagból és felszívódnak a bőrbe. Azt tapasztalták, hogy az állatok tüdő, máj és vesefunkciói jelentősen romlottak. Hihetetlen, de a ruhában található fémek háromszor jobban szívódnak fel a szervezetben, mint az ételekben találhatók.

Megoldás: keresd a természetes anyagokat!

Jógamatrac

A legtöbb jógamatrac PVC-ből készül, amely az egyik legtöbb mérget tartalmazó műanyag. Természetesen, ez nemcsak a jógamatracokra igaz, egy kutatás során azt találták, hogy a PVC-s zuhanyfüggönyök közel 100 különböző vegyi anyagot juttatnak a levegőbe. Ezek a mérgező anyagok nemcsak a máj és a központi idegrendszer működését veszélyeztetik, de fejlődési rendellenességeket is okoznak.

Megoldás: szerencsére választhatsz méreganyagoktól mentes, környezetbarát matracot is. Keresd azokat, amelyek természetes gumiból, jutából, kenderből és pamutból készülnek.

Energia- és fehérjeital

Egy kemény edzés után a legfontosabb az újratöltés, hogy pótoljuk az elvesztett tápanyagokat és újraépítsük az izmokat. Ennek leggyorsabb és leghatékonyabb módja egy fehérjeturmix elfogyasztása, azonban néhány termék inkább káros, mint hasznos. A bennük található veszélyes anyagok az ún. acidok. A savas sportitalok roncsolják a fogzománcot, és visszafordíthatatlan károkat okoznak a gyomorban is. Fontos megemlíteni, hogy a mellékhatás csak rendszeres fogyasztás esetén kimutatható.

Megoldás: a legjobb, ha banánturmixot készítesz edzés után, amely a kutatások szerint nemcsak természetesebb, de még hatásosabb is, mint a különböző sportitalok.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X