Főoldal > EGÉSZSÉG > 4-5 évig várunk, mire kiderül végre, mitől fáj a hasunk

4-5 évig várunk, mire kiderül végre, mitől fáj a hasunk

allergiaegészségételintolerancia
0

Írta:

Az ételintolerancia vagy ételérzékenység átlagosan minden 4. embernél tüneteket okoz. Nem azonos az ételallergiákkal, nem is mutatható ki laboratóriumi allergia tesztekkel.

 

Ezért egy ételintolerancia labor utánajárt a leggyakoribb panaszoknak, és annak, hogy végül az érintettek hogyan szereznek tudomást a „betegségükről”.

A leggyakoribb tünetek – az érintettek 41%-ánál – gasztroenterológiai, emésztési jellegű: haspuffadás, hasfájás, heveny hasmenés, gyakran gyomorégés, gyomorfájdalom. A második legjellemzőbb tünetcsoportot a bőrkiütések, aknés pattanásos bőr, ekcéma jelentik.

dia1.jpg ()

Az anyukák legyenek körültekintőek

Gyakran előfordul, hogy a gyerek hasfájásra panaszkodik, vagy épp megmagyarázhatatlan kiütései keletkeznek. Ha orvosai nem találnak semmilyen kóros elváltozást, vagy okot, ami ezért felelős lehet, akkor se gondoljon arra, hogy a gyerek szimulál. A fájdalmai, megmagyarázhatatlan kényelmetlenség érzete hátterében ilyenkor állhat az, hogy szervezete nem képes bizonyos ételek maradéktalan megemésztésére.

Miért nem mutatható ki az ételintolerancia a hagyományos módszerekkel?

A megkérdezett páciensek jelentős többsége arról számolt be, hogy tüneteikre sem orvosuk, sem a hagyományos laboreredmények nem tudtak magyarázatot adni éveken át. Hiába követte egyik vizsgálat a másikat, a páciens végül – végigjárva a szakorvosok után még a pszichológusokat is – természetgyógyászoknál kötött ki – ami szintén nem hozott igazi eredményt.

Az ételekkel kapcsolatos betegségeket 2 nagy csoportba szokás sorolni: az ételallergiákra és a nem allergiás étel érzékenységre, vagy más szóval: ételintoleranciára. A problémák egy része lehet az enzimhiány, mint pl.: a jól ismert laktóz intolerancia, amikor a tejcukor bontása nem tud végbemenni az enzim hiánya vagy működésképtelensége miatt. De más tényezők is okozhatják a panaszokat.

Ma már könnyen megtalálható az ilyen rosszullétekért felelős étel laboratóriumi vizsgálattal, egyszerűen vércseppből – az ételekben található különféle fehérjék ellen termelődött IgG típusú immunglobulinok vizsgálatával – akár 226 féle étel-komponensre vonatkozóan.

dia.jpg ()

Az ételintolerancia nehezebben tetten érhető, mint az allergia, ugyanis nem jelentkezik azonnal, csak napok, hetek múltán mutat tüneteket, melyeket így beazonosítani már a vizsgálatok nélkül nagyon nehéz.

Fekete-listán az egészséges ételek is?

Az ételintolerancia vizsgálat egy csepp vérből néhány nap alatt 226 féle ételre eredményt tud adni. A páciens ezután tudatos étkezéssel megkezdheti azon ételek kerülését, melyekre a tesztje szerint szervezete nem jól reagál. Akár teljesen egészségesnek tűnő ételek is „fekete-listára” kerülhetnek, mert éppen ezek váltják ki a tüneteket.

Az étel okozta érzékenységgel kapcsolatba hozható leggyakoribb tünetek a következők: hasfájás, haspuffadás, gyomorpanaszok, emésztési problémák, fáradékonyság, tanulási nehézségek, hiperaktivitás és lehangoltság. Ha ezt tapasztalod gyerekednél, végeztess ételintolerancia tesztet!

További információkért és egy tünetazonosító, 1 perc alatt kitölthető gyorstesztért kattints ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X