Főoldal > EGÉSZSÉG > Megvan: ezért élnek tovább a nők

Megvan: ezért élnek tovább a nők

betegségegészségférfihalál
0

Írta:

Ahogy a test védekező képessége egyre gyengül az idők során, a férfiak fogékonyabbak lesznek az olyan betegségekre, melyek rövidítik az élettartamukat – állítják japán kutatók.

Az immunfunkciók vizsgálata segíthet megállapítani a valódi biológiai kort az Immunity & Ageing című szakfolyóiratban megjelent értekezés alapján. Az immunrendszer védi a szervezetet a fertőzésekkel és a daganatok kialakulásával szemben, ám betegséget okoz, amennyiben nem megfelelően szabályozott.

A japán tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja: a korral kapcsolatos változások mennyire tehetőek felelőssé a férfiak és nők körében várható élettartam különbségéért. Katsuiku Hirokawa professzor, a Tokiói Orvosi és Fogorvosi Egyetem munkatársa kollégáival együtt 356 egészséges, 20 és 90 év közötti, egészséges férfi és nő vérmintáit vizsgálta meg. Mérték a fehérvérsejtek számát és az immunsejtekkel kapcsolatba lépő citokinekét.

A korábbi eredményekkel összhangban mindkét nemnél csökkent a fehérvérsejtek száma a kor előrehaladtával. Részletesebb vizsgálat nyomán azonban kiderült a férfiak és a nők közötti különbség az immunrendszer két kulcsfontosságú komponensét illetően: a T-sejteknél, amelyek védenek a fertőzésektől, és a B-sejteknél, amelyek antitesteket termelnek. A T- és B-limfociták számának csökkenése gyorsabb volt a férfiaknál, ráadásul náluk két citokin esetében is hasonló volt a helyzet. Az immunrendszer két különböző sejtje, mely a behatolókat támadja – a CD4 T-sejtek és a természetes falósejtek – szaporodó tendenciát mutatott az évek során, a nőknél gyorsabban, mint a férfiaknál.

„A korral járó változások tehát eltérnek a két nemnél. A nők immunrendszere lassabban hanyatlik” – összegezte Hirokawa professzor. „Valószínű, hogy az immunrendszer lassúbb öregedése egy eleve lassúbb belső öregedési folyamat következménye” – kommentálta Tom Kirkwood professzor, a Newcastle-i Egyetem szakértője.

Forrás: medipress.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X