Főoldal > EGÉSZSÉG > Vérszegény vagy? Így tehetsz ellene!

Vérszegény vagy? Így tehetsz ellene!

anémiabetegségegészségvérvérszegényvérzés
0

Írta:

Az anémia a leggyakoribb kórtünetek, betegségek egyike. De mit tehetünk ellene, és kinek érdemes ellenőriztetnie, nem vérszegény-e?

A válaszokban dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus-belgyógyász főorvos segít.

Mi áll leggyakrabban a vérszegénység mögött?

A vérszegénység két úton alakulhat ki: vagy elégtelen a vörösvértestek termelődése, vagy fokozott a pusztulásuk. Első módra példa a csökkent vas-, folsav, B12 vitamin bevitele, felszívódása, felhasználása, valamint a vörösvértesteket termelő csontvelő károsodása, pl leukémia által. Utóbbira – azaz a vörösvértestek fokozott pusztulásra – példa a menstruációs vérzés, a gyomor-bélrendszeri vérzés, egyes genetikai betegségek.

Leggyakoribb ok: kevés vas és folsav

Csökkent vas és folsav bevitelt eredményez a modern élet rohanó táplálkozása, a rosszul összeállított vegetariánus étrend, drasztikus fogyókúrák. De sajnos azok sem lehetnek biztonságban, akik változatos étrenden élnek. Ugyanis a zöld növények folsav szintje töredéke az évtizedekkel ezelőttinek.

Fokozott vas- és folsav igény tapasztalható terhességben, így, ha a bevitelt nem növeljük, relatív hiány alakulhat ki. De, hogy a férfiak se dőljenek hátra: Szélessy főorvosnő elmondása alapján egyre gyakrabban találkozik praxisában fitness-termekbe járó férfiakkal, akik az izomzat növelése érdekében a fokozott fehérjebevitelre gondolnak, de a fokozott folsavszükségletről megfeledkeznek.

verszegeny2.jpg ()

Mit tehetünk a vérszegénység ellen?

Legfontosabb a vérszegénység okának pontos tisztázása, és az annak megfelelő oki kezelés.

Leggyakoribb tanács: együnk vasat, folsavat. És teljesen igaz, a csökkent vas- és folsav bevitel áll okként is igen gyakran – elsősorban fiatal korban – a vérszegénység hátterében. Jól felszívódó vasat találhatunk a húsokban, májban. Folsavban pedig a zöld növények, salátafélék gazdagok. Ez egészséges táplálkozás mellett, megfelelő kivizsgálás alapján orvosi tanácsra érdemes folsavat és vasat gyógyszer formájában is bevinnünk.

Vérszegénység vizsgálata, szűrése

A vérszegénység vizsgálata az egyik legegyszerűbb laboratóriumi eljárás. Pár milliliter vérből az automata teljes vérképet tud meghatározni. Benne a vörösvértestek számával, méretével, hemoglobin szinttel. A vas- és folsav hiány szűrése a vérkép alapján pedig már meg is van. Mindössze egyetlen paramétert elég néznie a szakembernek: az MCV értéket, azaz a vörösvértestek átlagos térfogatát. Egy két milliliter vérből ez egyszerű laboratóriumi vérkép-automatával meghatározható. Ha az érték kicsi, vashiányra utal, ha nagy, folsav vagy B12 vitaminhiányra. Amennyiben a vérképben eltárás tapasztalható, a szakember további vizsgálatok – pl. vaskötő kapacitás, B12 felszívódási vizsgálat, folsavszint – elvégzésével pontosíthatja a háttérben meghúzódó okot.

Kiknek érdemes vérszegénység szűrésre mennie?

Vérszegénység szűrés javasolt azoknál, akik fáradékonyak, szédülnek, gyengék, idegesek, száraz-töredezett a bőrük, hullik a hajuk, sápadtak, terhesek, fogyókúráznak, vegetariánus életmódot folytatnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X