Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb tippek húsvásárláshoz

A legjobb tippek húsvásárláshoz

egészségfehérjehúsminőségvásárlás
0

Írta:

Az elmúlt évtizedekben megduplázódott a világ húsfogyasztása, átlagosan fejenként 40 kilót fogyasztunk. Hazánkban – ellentétben több olyan fejlett országgal, mint amilyen Franciaország vagy Németország, ahol dekára veszik e gazdag fehérjeforrást – gyakorlatilag „méretlenül” vásároljuk a húst, ám az közben eszünkbe sem jut, hogy a színvonalra is adnunk kellene.

 

„Olcsó húsnak…”

Hányszor mondogatjuk manapság is ezt az egyáltalán nem újkeletű közmondást, ám bevásárláskor valahogy mégsem tartjuk eléggé szem előtt, amikor csak úgy dől ránk a boltok polcairól a csábítóbbnál csábítóbban csomagolt gyanúsan alacsony áron kínált termék. Pedig mennyi „szeméttől” tudnánk megóvni gyomrunkat, ha erre odafigyelnénk egy kicsit. Ne aggódj, nem kell megijedned, ha a húsimádók táborát gyarapítod, nem arra buzdítunk, hogy légy vega. Nem, erről szó sincs, csak inkább vásárolj kevesebbet, de jobb minőségűt. Ahhoz, hogy tudatosabb vásárlóvá tudj válni e téren is, jöjjön egy kis húsvásárlási 1 x 1, csak okosan!

1. Friss húst a hentestől

A legjobb választás természetesen, ha mindig törekszel a friss termékek beszerzésére. Ugyanakkor, ha nem vagy gyakorló háziasszony vagy hentes, akkor sarkalatos kérdés a megbízhatóság is. Olyan árust kell keresned, aki tényleg mindig rendesen szolgál ki. Ehhez a legjobb, ha olyat választasz, akit már a közelben lakó barátaid, szomszédaid leteszteltek. Így biztos lehetsz abban, hogy nem csak abban segít különbséget tenni, hogy melyik húsfajtából mit készíts, vagy hogy tényleg hosszú karajt kapsz-e, ha azt kérsz és nem rövidet, egészen addig bezáróan, hogy nem fog veled trükközni. Azaz, amennyiben jól választasz hentest, úgy nem fog például átcímkézett, sós vízzel és ecetes lemosással feljavított hentesárut a nyakadba sózni senki, és nem kell aggódnod a termék minőségéért akkor sem, ha előre ledarált, felkockázott vagy épp panírozott, pácolt húst kívánsz venni. 

2. Felvágottat a csemegepultból

Mivel itt is az elsődleges cél az aznapi beszerzése, ha lehetőséged van, a csemegepult kínálatából válogass. Igen ám, de ilyenkor igazán nem vagy  könnyű helyzetben, hiszen általában sor kígyózik mögötted és mindenki igyekezne. Ilyen helyzetben aztán ember legyen a talpán, aki meg meri kockáztatni, hogy kikéri az árukínálatot a legelőnyösebben megvilágító pult mögül, a neki megtetsző felvágottat, hogy átböngéssze például a párizsi alkotóelemeit vagy, hogy megnézze, mikor jár le a szavatossága –  arról már nem is beszélve, hogy sor ide vagy oda, de melyik eladót mered megkérni, hogy olvassa fel hangosan, miből készültek a kiszemelt felvágottak, pláne, ha többre is kíváncsi vagy? Így aztán vagy igyekszel kiböjtölni egy csendesebb időszakot, hogy megtudd, amit tudni akarsz, vagy megpróbálsz megbízni a kiszolgáló személyzetben, a saját addigi tapasztalatodban és az eléd táruló látványban. Bármelyik mellett is döntesz, tudd, hogy a legbiztosabb a jó választásban akkor lehetsz, ha a minőségi terméket választod, akkor is, ha az ára miatt ritkábban is tudod megvenni.    

3. Mit rejt az előre csomagolt?

Kétségtelen előnye a vákuumos kiszerelésű termékeknek, hogy van időd arra, hogy akármennyinek átböngészd az összetevőit, így nyugodtan ki tudod választani a számodra megfelelőt. Ám bármelyik előrecsomagolt felvágottnak, szaláminak vagy májasnak, mely kinézetével felkelti is az érdeklődésed, sose mulaszd el áttanulmányozni a címkéjét, hogy megtudd, mit is rejt valójában. Gyanakodj akkor is, ha valamilyen hangzatos fantázianevű termék akad a kezedbe, mert ne feledd, a látszat sokszor csal! A fedőlap olvasásakor különös gonddal vizsgáld meg, mit írnak – ha egyáltalán feltüntetik a hús minőségéről, színhús tartalmáról, arról, hogy mennyi ideig lehet eltartani, mennyi a nettó súlya: minél kisebb a só és víztartalma, annál jobb minőségű maga az áru, nem beszélve a tartósítószerek, enzimek, műfüst, húspép, színezőanyagok soráról, melyek mind a hús mennyiségének  rovására mehetnek.   

hus2.jpg ()

4. Nyers húst a hűtőpultról?

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy itt nincs mitől félni, hiszen a csirkecomb az csirkecomb, a lapocka pedig lapocka, mást úgy sem írnak rá. És bár ebben tökéletesen igazad van, mégsem árt odafigyelni például a címkére, a hús eredetére, eltarthatóságára és arra, hogy benyomódott vagy kiszakadt termékekről van-e szó. Ez utóbbit azonnal hagyd ott, ha jót akarsz magadnak. Ne vedd meg a lében ázó húst (valószínűleg valamikor megszakadt a hűtési folyamata), és ügyelj a darált hús vásárláskor, hogy a zsírtartalom ne legyen több 20 százaléknál. A legjobb, ha a hentesnél választjuk ki a nekünk tetsző húsdarabot és azt daráltatjuk le a szemünk láttára.  

A minőség kötelez

Persze, amiket eddig felsoroltunk, azok csak a legfőbb szempontok, melyekre nagyon érdemes odafigyelni, de aki igazán igényes arra, hogy mit eszik meg, ennél is továbbmegy. Választásánál azon túl, hogy friss-e a hús, azt is szem előtt tartja, hogyan tartották, milyen korú volt a levágott állat és milyen minőségű tápot fogyasztott, egészen a  szállítás módjáig. Mivel ezek hosszú távon ha hiszed, ha nem hatással lesznek az egészségedre is, itt az ideje a változtatásnak. Persze igazad van, hogy e téren azoknak van könnyebb dolga, akik egyenesen a vidéki őstermelőktől tudják beszerezni a húsokat, de neked is van lehetőséged ökológiai vagy biogazdálkodásból származó termék beszerzésére. Húsuk ugyan jóval drágább, mint nagyipari termelésből származó társaiké, de ezt egyszerűen megoldhatod: a mennyiség felől mozdulj el a minőség felé (elkerülve ezzel a „fehérjemérgezést” is). 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X