Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tuti tipp a dopaminszint természetes növelésére

7 tuti tipp a dopaminszint természetes növelésére

antidepresszánsboldogságdopaminegészséghormonstressz
0

Írta:

Légy kiegyensúlyozottabb antidepresszáns nélkül!

A dopamin egy olyan neurotranszmitter, amely az agyban elsősorban a jutalmazásért és a boldogságérzetért felelős. A felszabaduló dopamin elégedettséget vált ki, ezért is emlegetik más néven boldogsághormonként. A dopamin szintje többek között hatással van a hangulatra, a viselkedésre, az energiára és az észlelésre. Úgy érzed, hogy túl sok a problémád, és szinte semmiben nem lelsz örömet? Most megtudhatod, milyen egyszerű trükkökkel növelheted a dopaminszinted, anélkül, hogy vényköteles gyógyszerekhez kellene nyúlnod.

1. Tűzz ki kisebb feladatokat!

Dopaminszintünk jelentősen növekedik, miközben feladatokat tervezünk, és hajtunk végre, függetlenül attól, hogy az elvégzett cselekedet kis vagy nagy volumenű. Ne rettegj a rád váró teendőktől! Keress kisebb, könnyebben kivitelezhető célokat, és pipáld ki őket sorra a listádról. A kutatások kimutatták, hogy a tennivalók leírása, és azok elvégzésének jelölése remek dopaminszint növelők. Ha egy feladat 25%-kal nagyobb mértékben eltér a napi rutinunktól, akkor túlterheltnek érezzük magunkat tőle. Következményként csökkenti az önbizalmat, és az adott feladat kerüléséhez vezet. Azonban, ha az elvégzendő dolog csak kevesebb, mint 10%-ban tér el megszokott menetrendünktől, akkor nem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget. Keress olyan kihívásokat, amelyek 10-25% közötti tartományba kerülnek, hogy elkerüld a stresszt, de mégis örülhess az elvégzett munka gyümölcsének.

2. Vezess naptárat!

A „to do” listád mellett vezess naptárat is, akár elektronikusat, akár papír alapút. Segít átvészelni a mindennapokat, ha rendszerezed a teendőidet, beleértve a munkahelyit és a privátot is. A nap végén pedig jóleső érzéssel tölt majd el, ha összesítve látod, mennyi mindent elvégeztél. Húzd át nyugodtan őket, hogy növeld a dopamin szintedet.

3. Ne válj semmitől függővé!

Rengeteg féle függőség létezik, mint a drog, az alkohol, a szex, az evés és a vásárlás, amelyek hosszútávon eredeti céljuktól éppen ellentétes hatással vannak a dopaminszintre. A függőségek általában úgy alakulnak ki, hogy tele van a fejünk problémákkal, és olyan segítségre van szükségünk, ami feledteti velünk a gondokat, amihez bármikor nyúlhatunk mankóként. Azonban a függőségek gyakran csökkentik a dopamin szintjét, így a már létező problémát állandósítják. Csak akkor érezzük magunkat teljesnek, ha függőségünk tárgya rendelkezésünkre áll. Keress inkább olyan célokat, amelyek elérhetőek és motiválnak. Sikeres teljesítésük esetén nemcsak önbizalmad, hanem dopamin szinted is nőni fog.

4. Hozz létre valamit!

Keress egy alkotó hobbit, lehet az akár a festés, az írás, az éneklés, a táncolás vagy a fotózás. Amikor valamit létrehozunk, akkor agyunk teljes mértékben képes a cselekvésre fókuszálni, így átélhetjük a flow-t. Találj olyan kikapcsolódást, amit szeretsz, és ami kellően inspirál. Szabadítsd fel és használd a kreatív energiát, amelyet az élet más területére is magaddal vihetsz.

52081559 - people, leisure and technology concept - happy woman or teenage girl in headphones listening to music from smartphone and dancing on bed at home

5. Hallgass zenét!

A kutatók szerint a zenehallgatás ugyanolyan hatással van ránk, mint kedvenc desszertünk elfogyasztása vagy egy fergeteges vígjáték megnézése. Rossz a hangulatod? Jöhet a kedvenc számod max hangerőn. A zenehallgatás ideiglenesen emeli meg a dopaminszintet, de a közben keletkező kellemes érzés segít kibillenteni a szomorkodásból, és utána nagyobb lendülettel vághatsz bele a rád váró feladatoknak.

6. Mozogj!

A testmozgás jótékony hatásait nem lehet elégszer hangoztatni. Az edzés által nemcsak formásabbak és izmosabbak leszünk, hanem könnyebben vehetjük a stresszhelyzeteket és energikusabbak is leszünk. A mozgás, az antidepresszánsokhoz hasonlóan, az agy bizonyos neurotranszmitter-rendszereire hat, növeli a szerotonin, az endorfin és a dopamin szintjét is. Keresd meg a személyiségedhez leginkább illő mozgásformát, és iktasd be mindennapjaidba.

7. Meditálj!

A mozgáshoz hasonlóan a meditációnak is napról napra számtalan előnyét fedezik fel a kutatók. Sajnos az emberek többsége hajlamos a túlgondolkodásra, amely nemcsak idegesítő, hanem egy olyan kényszer, amely megzavarja a tudatunkat, és negatív hatással van a lelki fejlődésünkre. A tudósok csak nemrég fedezték fel a buddhisták már régóta hangoztatott nézetét, mely szerint meditáció és tudatos jelenlét nélkül nincs egészséges lélek. A meditáció növeli a tudatosságot, megszabadít a lelkünkben tomboló zűrzavartól és megajándékoz a teljesség érzésével.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X