Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kerüld el az influenzát!

Így kerüld el az influenzát!

betegségegészséggyógyulásinfluenzamegfázásnátha
0

Írta:

Ugye nem szeretnél beteg lenni? Fogadd meg ezeket a tanácsokat!

1. Ne aggódj túl sokat

Ha állandóan attól félsz, hogy elkapod az influenzát, nagy az esélye annak, hogy ez tényleg be is következik. A sok izgalomtól ugyanis megnő a depresszió, az álmatlanság, a bőrkiütések kockázata, melyek legyengítik az immunrendszered. Felejtsd el az aggódást!

2. Óvatosan a testi kontaktussal

Gondoltad volna, hogy veszélyes lehet egy baráti ölelés, puszi, vagy kézfogás? Minél közelebbi kontaktusba kerülsz egy fertőzött személlyel, annál nagyobb az esélye annak, hogy te is elkapod a kórt. Ez nem azt jelenti, hogy influenzaszezon idején kerüld a barátaidat, kollégáidat, hanem azt, hogy tégy óvintézkedéseket. Ha olyan szituációba kerülsz, ahol például kezet kell fognod, utána ne érintsd meg addig a szád vagy a szemed, amíg meg nem mostad előtte a kezed. A fertőzöttől, ha lehet,  tarts pár lépés távolságot. Barátok esetében pedig közölheted, hogy nem akarsz most puszilkodni, de nagy a valószínűsége, hogy pont a beteg barátod fogja felajánlani, hogy kerüljétek a közelebbi testi kontaktust.

3. Ne dohányozz

A dohányzás megviseli az arcüregedet és a tüdődet, ezáltal ha dohányzol, könnyebben kaphatod el a fertőzést, sőt arra is hajlamosabbá tehet, hogy az influenzának különböző szövődményei alakuljanak ki nálad. A krónikus dohányosok jobban ki vannak téve az influenzának, és annak szövődményeinek, mint például a tüdőgyulladásnak.

4. Ne vidd túlzásba az edzést

Jóból is megárt a sok. A túl sok edzés legyengítheti a szervezetedet, és fokozott stressznek teszi ki a testedet, különösen, ha nem fogyasztasz elegendő folyadékot, nem eszel rendesen, és nem alszol eleget. Ráadásul az edzőtermi gépek is veszélyforrást jelenthetnek. Ha valaki nem törli le maga után az izzadságát a bicikliről vagy padról, máris megtelepedhetnek ott a kórokozók. Ez nem azt jelenti, hogy hanyagold az edzést, de tarts mértéket, és edzés előtt töröld le azt a gépet, amit épp használni készülsz. Edzés után pedig alaposan zuhanyozz le!

influenza2.jpg ()

5. Ne igyál túl sok alkoholt

A rövid időn belül elfogyaszott nagy mennyiségű alkohol is megviseli az immunrendszert, ezáltal a szervezet jobban ki van szolgáltatva az influenzavírusnak is. A másik probléma az alkohollal, hogy igen gyorsan dehidratál, ami megakadályozza, hogy az orrodon és a szádon át távozzanak a nyálkahártyában rejtőzködő bacilusok.

6. Használj kézfertőtlenítőt

A kézfertőtlenítő gél jó megoldás lehet olyan esetben, mikor olyan helyzetben vagy, hogy nincs kéznél szappan és víz. Mindig nézd meg az összetevőket, mivel a 60-95 százalékos alkoholtartalmú készítmény a leghatékonyabb, de ne várj tőle csodát. A legjobb megoldás még mindig a hagyományos kézmosás.

7. Moss helyesen kezet

A legtöbb ember nem mossa meg rendesen a kezét. Az ideális, ha naponta kb. tízszer mosol kezet, de ennek gyakorisága persze a mindennapi szituációktól is függ. Egy tanulmányban a résztvevő emberek  39 százaléka például csak ritkán, vagy egyáltalán nem mosott kezet tüsszentés után, és akik meg is mosták, ők is kevesebb, mint 15 másodpercig. A javasolt kézmosási időtartam 20 másodperc vagy több. Ugye, ez nem egy rettentő nagy idő? Mire megmosod mindkét kezed felületét és az ujjaid közét is, már le is telik. Ne felejtsd el utána jól megtörölni a kezeidet!

8. Ne nyúlj rögtön gyógyszerekhez

A pácienseknek csak csekély részének van szüksége antivirális szerekre, így, ha nem tartozol a veszélyeztetett csoportba, nemigen lesz rá szükséged. Ha mégis súlyosnak ítéled a helyzetet, mindenképp keresd fel az orvosod, aki majd megmondja, hogy van-e szükséged gyógyszerszedésre. Magadtól ne szedd be, mert az adagolást is elronthatod, illetve ezzel tovább ronthatod immunrendszered állapotát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X