Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le az influenzát és a torokfájást izlandi zuzmóval!

Győzd le az influenzát és a torokfájást izlandi zuzmóval!

betegségegészséggyógynövénygyógyszergyógyulásinfluenzamegfázástorokfájászuzmó
0

Írta: and

Hegyes vidékek talaján tömegesen terem az a zöld, kicsit a rukkolára hasonlító növény, amely

Hegyes vidékek talaján tömegesen terem az a zöld, kicsit a rukkolára hasonlító növény, amely nem csak a rénszarvasok tápláléka lehet, hanem a köhögéscsillapító csodaszered is. Az izlandi zuzmó a sarkvidék hasznos növénye, de szerencsére már idehaza is hozzá lehet jutni.

Mit gyógyít?

Már a XVII. sz. óta a népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága tüdő- és torokpanaszok esetén. A “láz elleni moszat” elnevezést is megkapta, és mindez nem véletlenül. Hatóanyaga a sok növényi nyálka miatt a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást is tulajdonítanak. A gyógyászatban általában a felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlják, de ettől függetlenül bármilyen megfázásos, fertőzéses betegségek esetén, influenzánál is fertőtlenítő hatás érhető el vele. Mindezek mellett még a gyomorrontás, az étvágytalanság, vagy betegség utáni gyenge állapot esetén is alkalmazható. Valamint a pajzsmirigy-túltengésnél is bevethető magas jódtartalma miatt.

Hogyan gyógyít?

Az izlandi zuzmó – nevéből eredően – Izland szigetét és a havasok csúcsát sűrűn benövi. Ma már az egyetlen zuzmó-féle, melyet orvosi célra gyűjtenek. A gyógyszertárban kapható készítmények gyorsan hatnak, alkalmazhatók a megelőzésre, általános meghűlési panaszokra, vagy az egyes tünetek célirányos kezelésére is. Ezek túlnyomórészt növényi összetevőkből állnak, ezért kíméletesek a szervezet számára. A gyógynövény fertőtlenítő hatása miatt természetes védelmet nyújt a kórokozók ellen.

zuzmo2.jpg ()

A január, február minden évben az influenza szezonja. Így van ez most is. A tél vége felé az immunrendszered már gyengébb, kevesebb a vitaminbevitel, így szervezeted kevésbé képes ellenállni a fertőzéseknek. Mivel a vírusok cseppfertőzés útján terjednek, szinte elkerülhetetlen, hogy sok emberrel való találkozáskor összeszedj valamilyen fertőzést. Ekkor lép közbe az izlandi zuzmó. Meghűlés és influenza esetén is jól alkalmazható a gyógynövény. Ha csak nátháról van szó, és nincs baktériumos felülfertőződés, akkor házilag is kezelhető a betegség, de influenzás megbetegedésnél, akár gyógyszeres kezelés mellett is alkalmazható az izlandi zuzmó.

Alkalmazása és hatása

A gyógynövény jótékony hatásai manapság szirup vagy szopogató tabletta formájában is elérhetők el, szinte bármelyik drogériában vagy patikában. Egyszerűsége, hogy folyamatosan lehet alkalmazni, a kis tabletta nálad lehet a munkahelyen, buszon, étteremben, így bármikor gyors megoldást tud gyújtani. Van olyan változata is, ami a mályvával kombinált, ezek kettős hatással segíthetnek a felső légúti betegségekben. A hatóanyagai védőréteget képeznek a nyálkahártyán, ami segít védekezni a külső irritációk ellen. A legtöbb esetben az izlandi zuzmó készítmények cinket is tartalmaznak, ami táplálja a sejteket és erősíti immunrendszert.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X