Főoldal > EGÉSZSÉG > Így számolj le az őszi megfázással!

Így számolj le az őszi megfázással!

betegségmegfázásnátha
0

Írta:

Nem elég, hogy egyre gyakrabban mellőznünk kell a napfényt és a meleget, így a hangulatunk eleve nem mondható

Nem elég, hogy egyre gyakrabban mellőznünk kell a napfényt és a meleget, így a hangulatunk eleve nem mondható rózsásnak, még a megfázás kellemetlen réme is leselkedik ránk, ha nem vigyázunk. Hogy mihamarabb kilábaljunk belőle, és ne kelljen 4-5 napig ágyban maradnunk, érdemes egyszerre több, különböző praktikát bevetni.

A legjobb védekezés a megelőzés

Bizonyára tudod, hogy minden betegségnél a legjobb fegyver a megelőzés. Az őszi megfázásnál ez fokozottan igaz, ugyanis megfelelő táplálkozással majdnem biztos, hogy elkerülheted a bajt. Sokan sajnos abba a hibába esnek, hogy mihelyst véget ér a nyár, leszoknak a gyümölcsökről, zöldségekről, mivel a hűvösebb idő beköszöntével kevesebb a folyadékszükségletünk. Pedig ez az évszak is bővelkedik finomabbnál finomabb, vitamindús táplálékokkal, mint például az áfonya, a káposzta, a cékla, a csipkebogyó, a sütőtök, valamint a szőlő. Mind tele van értékes C-vitaminnal, ami köztudottan az egyik legjobb immunerősítőnk. A káposztát fogyaszthatjuk nyersen is, de savanyítás, erjesztés után jótékony hatásai megkétszereződnek, és így a legegészségesebb ételünkké válik. Fogyaszthatod köretként, viszont ha biztosra szeretnél menni, akkor megihatod a levét is. Ezt akkor is bevetheted, ha ledöntött a lábadról a megfázás. Ezen kívül nagyszerű megelőzésre az is, ha minden főétkezés előtt megiszol egy kupica hígítatlan, édesítés nélküli, 100%-os citrom-, vagy grapefruitlevet.

ginger2.jpg ()

Gyömbér, a legjobb orvosság megfázáskor

A gyömbért sokan egyfajta csodanövényként tartják számon, mivel számtalan problémát orvosolhatunk vele. Csillapítja többek között a fejfájást, segíti a bélműködést, elűzi a hányingert, illetve Kínában már ősidők óta használják megfázás és nátha ellen is. Enyhíti a köhögést, csillapítja a torokfájást, lehúzza a gyulladásokat, és felveszi a harcot a vírusok ellen is. Amennyiben a megelőzéssel már elkéstél, kortyolgass egy nap háromszor jó meleg gyömbérteát, melyet cukor helyett édesíts mézzel, valamint adj hozzá egy kis citromlevet is, hogy felturbózzák egymás hatásait!

Gyógyulás illóolajokkal

Egyre többen fordulunk az aromaterápiához meghűléses panaszok esetén – és milyen jól tesszük! Felhasználhatjuk őket bedörzsölésre (figyelem, néhányat önmagában nem alkalmazhatunk, mert bőrrel érintkezve irritál, ekkor adjuk hozzá némi mandulaolajhoz), párologtatásra, a fürdővízhez csepegtetve, de a legjobb, ha inhalálunk velük. Melegítsünk fel egy edényben 3 deci vizet, és adjunk hozzá 5 csepp citrom, borsmenta, levendula, vagy kamilla illóolajat, takarjuk le egy törölközővel, hajoljunk fölé, és jó mélyen lélegezzük be. A gőz, illetve az olajok együttes hatására a légutaink szinte azonnal kitisztulnak, ráadásul az arcüreggyulladást is elkerülhetjük vele!

Antibiotikum helyett

Sokan, amint úrrá lesz rajtuk a megfázás és a nátha, egyből rohannak felíratni maguknak erős antibiotikumot. Azonban sokkal kíméletesebb módja is van annak, hogy elűzzük a problémát: szinte ezzel egyenértékű vírusölő a fokhagyma, nem véletlenül volt nagyanyáink kedvenc „gyógyszere”. A legjobb, ha önmagában elrágcsálunk pár gerezdet, de ha így képtelenek vagyunk elfogyasztani, akkor belenyomhatjuk egy deci citromlébe. Igaz, így sem a legjobb ízű, viszont extra gyorsasággal űzi el a kellemetlen megfázást!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X