Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 tipp, hogy stresszmentes legyen az idei karácsony

10 tipp, hogy stresszmentes legyen az idei karácsony

egészségkarácsonystresszszeretetünnepek
0

Írta:

Milliónyi dolgot kell elintézni és beszerezni szenteste előtt, így a végén már inkább rémálomnak tűnik az adventi időszak, semmint békés, ünnepi készülődésnek.

Az alábbi trükkökkel elkerülheted a stresszt és önfeledten élvezheted a karácsonyi hangulatot.

Tanulj meg nemet mondani!

Nem kell elfogadnod minden munka utáni italmeghívást, vagy új projectet, ha úgy érzed, már így is túl vagy terhelve. Főleg a nők hajlamosak mindenre igent mondani, ám, ha nem vagy biztos benne, hogy az extra program valóban jót tesz neked, gondold át, mi lehet a következménye, ha inkább visszautasítod. Valóban kitör a katasztrófa, ha nem mész el egy buliba?

Fókuszálj a listádra!

A stresszmentes karácsony kulcsa az, hogy kontroll alatt tartod a dolgokat. Mindezt úgy érheted el, hogy az otthoni és a munkahelyi teendőkről is listát készítesz. Egyszerre mindig csak egy dologra koncentrálj, ezáltal elkerülheted a túlterheltséget, és jobban is fogsz haladni. Meglátod, minden alkalommal sikerélményben lesz részed, amikor áthúzhatsz valamit a listádon.

Szánj időt magadra!

Legyen szó akár egy zumba óráról, egy hangulatos téli sétáról, egy aromás fürdőről vagy egy izgalmas könyvről, szánj időt csak magadra legalább hetente egyszer-kétszer. A kikapcsolódás ilyenkor kiemelten fontos.

Adj le a feladatokból!

Ahogy a munkában, otthon is delegálhatsz feladatokat, nem kell mindent saját magadnak megcsinálnod. Ha lepasszolsz pár teendőt, máris lerövidíted a listádat, ráadásként a családot is jobban bevonod az előkészületekbe. Meglátod, örömmel átvállalnak pár feladatot, a gyerekeket pedig motiválhatod egy kis költőpénzzel vagy különleges finomsággal.

relax2.jpg ()

Csak egyszerűen!

Ne készülj túl komplikált ételekkel az ünnepi vacsorára, esetleg szállj be közös ajándékokba, ha úgy érzed, kezdenek feletted tornyosulni a teendők. Ne felejtsd el, nem fogadást adsz minisztereknek, hanem családi ünnepre készülsz. A családod és a barátaid biztosan nem fognak megszólni, ha nem mesterfogásokat tálalsz fel nekik.

Gondolkodj pozitívan!

Lehetetlen egyszerre boldognak és stresszesnek lenni, így próbáld meg csak a pozitív oldalát nézni ennek az időszaknak is. Vedd át az általános békességérzetet, és gyönyörködj a karácsonyi fényekben. Ne feledd, hamarosan visszatérnek a normál hétköznapok.

Raktározz be!

Tudod, mik azok a nélkülözhetetlen dolgok, amelyekből mindig kifogysz szentestére? Raktározz be előre az olyan az elmaradhatatlan apróságokból, mint a gyertya, a gyufa, az elem, a csomagolópapír, az ajándékcímke és a ragasztószalag.

Kerüld a veszekedést!

Az ingerült szóváltás sajnos a karácsony részévé vált, de ezt egyáltalán nem kellene természetesnek venni. Gondold át, hogy mi borít ki téged, illetve a családod és a barátaid, majd tudatosan tegyél ellene. Dicsérd meg magad, ha nem szállsz bele egy értelmetlen vitába. Ha úgy érzed, tényleg nem bírod tovább, tarts egy kis szünetet, igyál meg egy csésze teát, menj el sétálni vagy csevegj az egyik barátoddal telefonon, ahelyett, hogy felrobbannál. 

Kezeld az utolsó percben fellépő pánikot!

Elfelejtettél beszerezni valami nélkülözhetetlen kelléket, mint például a dió vagy a pulyka? Ülj le, kortyolj el egy bögre forró italt, és emlékeztesd magad azokra a dolgokra, amiket viszont megcsináltál. Ez nem a világ vége, nem történt tragédia, majd találd meg a megoldást. Mielőtt elrohannál a még nyitva tartó boltba, légy rugalmas, hidd el, nem muszáj minden évben pulykát enni.

Vegyél egy nagy levegőt!

Mindennap 5 percig gyakorold az alábbi, egyszerű légzési technikát: csukd be a szemed, és figyelj kizárólag a légzésedre. Ez egy igen hatásos meditációs gyakorlat, amely csökkenti a stresszt és nyugodtabbá tesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X