Főoldal > EGÉSZSÉG > Genetikailag öröklődő betegségek: előzd meg őket!

Genetikailag öröklődő betegségek: előzd meg őket!

betegségegészségéletmódgenetikaöröklésöröklődő betegség
0

Írta:

Vannak betegségek, amelyek olyan nagyon nem érhetnek váratlanul, hiszen a rengeteg jó dolog mellett sajnos betegségeket is örökölhetünk szüleinktől. De ha odafigyelsz az életmódodra, többségüket akár meg is előzheted.

Hálás vagy a szemed színéért apukádnak, a hajadért anyukádnak, az orrod formájáért pedig a nagymamádnak? A készen kapott tulajdonságok, legyen szó akár belső akár külső jegyekről, valahogy mindig egyértelműbbek, ha genetikáról van szó, pedig különböző betegségeket is örökíthetnek a gének. Ha azonban tisztában vagy családod kórtörténetével a kétségbeesés helyett tegyél meg mindent a megelőzés érdekében.

Allergia

Az allergiára való hajlam örökletes, 50 % az esély, ha az egyik szülő szenved ebben a betegségben, és még több, ha mindkét szülő. Fontos azonban azt tudni, hogy valóban csak a hajlam örökletes. Jó, ha már egészen korán antiallergén ágyneműt használsz, különösen ügyelj a gyakori takarításra, és a szüleid allergiájának a kiváltójával minél kevesebbet érintkezz. Ha az első tüneteket tapasztalod magadon, fordulj mihamarabb orvoshoz, hogy még idejében megkezdhesd a szükséges kezeléseket.

Látásproblémák

A különböző látászavarokat (rövidlátás, színvakság, de még a lusta szem-bandzsítás is) örökölhetjük felmenőinktől. Ha mindkét szülőnél fennáll valamelyik probléma, nagy az esély arra (25-50%), hogy ez a gyerekeket is érinteni fogja. Ezek a problémák általában már egészen kicsi kortól jelentkezhetnek, de ha még megúsztad tünetek nélkül, akkor se feledkezz el a rendszeres szemészeti szűrésekről, a szemtornáról és a szemerősítő vitaminok, növények fogyasztásáról.

csalad2.jpg ()

Kínzó fejfájás és rosszullét, azaz: migrén

Rossz hír, hogy nagy az esélyed a migrénre már akkor is, ha csak az egyik szülődet érinti a betegség (50%), de még nagyobb, ha mindkettőt. Mivel a migrén kiváltó oka lehet a fáradtság, már-már kóros kimerültség, bizonyos ételek fogyasztása, de még a koffein is, jobb, ha megelőző jelleggel nem teszed/eszed a felsoroltakat. Főleg, ha már tapasztalatból tudod, nálad mikor és miért szokott jelentkezni.

Pszichés, mentális betegségek

Nem csak fizikálisan örökölhetsz betegségeket a szülőktől, de lelki problémákat is ugyanúgy kaphatsz “csomagban”. Fontos, hogy ezek a betegségek se legyenek tabuk a családban, mert ha az első jeleket tapasztalod (indokolatlan fáradtság, levertség, szorongás, étvágytalanság), nagyban megkönnyíted a gyógyulás folyamatát azzal, ha az előzményeket tudod. Nagy szerepe van a géneknek a depresszió, bipoláris zavarok, kényszeres viselkedés kialakulásában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X