Főoldal > EGÉSZSÉG > A migrén 7 ijesztő tünete

A migrén 7 ijesztő tünete

agybetegségfájdalomfejfájásmigrén
0

Írta:

Van a fejfájás és van a migrén. Ha volt már „szerencséd” az utóbbihoz, tudod, mit jelent.

A migrén megdermeszt, lebénít. Nem, a migrén nem fejfájás, nem erős fejfájás, az migrén. Nem tudsz enni, nem tudsz aludni, a fény és szagok kiborítanak. Akinek ismerős a migrén, annak azért, akinek meg nem, annak azért, hogy el tudja képzelni, mit él át a migrénes, jöjjenek a tünetek!

1. Foltok a látótérben

Ezek a foltok, villogó pontok, illetve holttér az ún. aura. Ezeket a furcsaságokat az agy idézi elő, vagyis pontosabban a nyakszirti lebeny, ami aktiválja az idegeket, aztán hirtelen összeomlik. Ezzel villogást és sötét foltokat idéz elő – állítja Dr. Mark Green, fájdalommal és fejfájással foglalkozó amerikai kutatóorvos.

2. Forgó szoba

Ezt a negatív élményt nagyon sokan tapasztalják a migrénes betegek közül. Az örvénylő, kavargó térben a „le kell ülnöm” érzés nagyon erős. A hirtelen migrén előidéz bizonyos kémiai folyamatokat az agyban, ennek az egyik érintettje a belsőfül, ami az egyensúlyért felelős. Sajnos a bizonytalan talpon maradáshoz gyakran társul hányinger, szédülés is, hiszen a test tényleg úgy érzi, hogy mozog a világ.

3. Végtagbizsergés

Akárcsak a foltokat a látótérben, a végtagok bizsergését is az érzőidegek aktivitása idézi elő. Először az érzőidegek aktiválódnak, majd kikapcsolódnak, ettől automatikusan zsibbadást idéznek elő. Sajnos nem sok mindent tehetsz az érzés ellen, hiszen a zsibbadás, bizsergés már csak következmény és természetes reakció.

Young woman having pain, Image: 43408565, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

4. Érzékenység érintésre

Akárcsak a leégett bőr esetében, a migrén következtében akár erős fájdalom is jelentkezhet a legfinomabb érintések hatására is. Ezt az okozza, hogy a gyulladt erek túlságosan erős ingerként értelmezik akár a simogatást is, ezt nevezzük allodynianak. Ha ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen említsd meg az orvosodnak. Miért? Mert a vényköteles, migrén kezelésére felírt triptofánok kevésbé hatásosak allodynia mellett.

5. Feledékenység, beszédzavarok

Az arc, a száj és a nyelv vannak a legközelebb az agyhoz. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a migrénnel küszködő embert nem tud felidézni szavakat, illetve probléma merül a szavak megértése vagy képzése közben. Dr. Green azt javasolja, hogy amennyiben ilyet tapasztalsz, fordulj orvoshoz, mert az agyérgörcsnek és agyvérzésnek hasonló tünetei lehetnek.

6. Érzékenység a szagokra

Akár egy kevésbé intenzív szag teljesen elviselhetetlen migrén idején? Nem vagy egyedül. A betegek több mint fele arról számolt be, hogy érzékeny szaglásuk megnehezíti a migrén átvészelését. Sajnos a légfrissítő ilyenkor nem segít, mert minden erős inger zavarja a migrénben szenvedőt, még az illatok is.

7. Érzékenység fényre és hőre

Nem csupán a szagokra, hanem kb. minden ingerre, ami ér. Az agy ilyenkor felfokozott állapotban van, ezért mindent extrán él meg. A migrénes beteg érzékeny a hangokra, fényekre, fájdalomra, de akár a hőmérsékletre is. A legjobb, ha migrén idején egy csendes, nyugodt és sötét helyen próbálsz relaxálni, vagy legalább megvárni, hogy elmúljon a fájdalom.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X