Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kerüld el a migrént!

Így kerüld el a migrént!

betegségegészségfájdalomfájdalomcsillapítófejfájásgyógyulásmigrén
0

Írta:

Ha volt már valaha migrénes fejfájásod, biztosan tudod, milyen nagy mértékben képes megnehezíteni ez a mindennapi életed.

A krónikus migrénes fejfájással küzdőknek komoly problémát okoz egy-egy migrénes roham – ám néhány dolog segíthet megelőzni ezek kialakulását.

Ha kellően odafigyelsz magadra, csökkentheted a fejfájások gyakoriságát és intenzitását. Íme 6 tipp, melyeket érdemes betartani, hogy kevesebbszer fájjon a fejed.

1. Törekedj az egészséges alvásra

A kevés alvás az egyik leggyakoribb kiváltó oka a migrénnek. A rossz alvási szokások pedig tovább növelik a fejfájás kialakulásának esélyeit. Mindig ügyelj rá, hogy a szobában friss levegő legyen és próbálj meg minden nap közel azonos időpontban lefeküdni. Az ágyadban ne tévézz, ne olvass és ne hallgass zenét, csak alvásra használd. Kerüld a nagy, zsíros étkezéseket lefekvés előtt.

2. Végezz aerob edzést

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a testmozgás csökkenti a migrén bizonyos típusainak kialakulását. A kutatók hisznek benne, hogy heti háromszor 40 perc edzés már nagy eséllyel segít elkerülni a migrént. Az edzések által növelve az endorfin- és oxigén-szintet a szervezet ellenállóbbá válik.

3. Vigyél be riboflavint

A riboflavin, mely egy fajta B-vitamin, olyan ételekben található, mint a tojás, tej, hús, magvak és zöld levelű zöldségek. Egy tanulmány szerint 400 mg riboflavin naponta csökkenti a migrének kialakulásának esélyét.

3. Szedj magnéziumot

A legtöbb emberben, akik krónikus migrénben szenvednek, egy 2011-es kutatás során az volt a közös, hogy mind magnéziumhiányban szenvedtek. Pótold a magnéziumot, arra azonban a szakemberek is felhívják a figyelmet, hogy a túlzott magnéziumbevitel hasmenést okozhat.

migrenes2.jpg ()

4. Legyen nálad a migréngyógyszered

Az orvosok általában triptánokat írnak fel a migréneseknek. Az ilyen gyógyszereket csak szakorvos írhatja fel, mert egyrészt speciálisak, másrészt nagyon erősek. Ezeket általában a migrén első tüneteinek jelentkezésekor javasolt bevenni, nem akkor, amikor már szenvedsz a fejfájástól. Kutatások azt igazolták, hogy ha az emberek már az előjelek felbukkanásakor bevették a gyógyszert, 60 %-uknál nem jelentkezett az erős migrénes fejfájás.

5. Segít a hőterápia

Egy forró fürdő mindig jól eshet, de akár a migrént is távol tarthatja. Néhány kutatás szerint a hőterápia segít elkerülni a migrént, annak korai szakaszában. A meleg vagy hideg borogatás a homlokodon és tarkódon szintén segíthet.  Az orvosok szerint a hőterápia segíti ellazítani az izmokat és távol tartani a migrént.

6. Biofeedback és relaxációs terápia

A biofeedback terápia arra tanít meg, hogyan kezeld megfelelően a stressz tüneteit és el tudj lazulni. Ez a fajta terápia nagyon hatékony lehet migrénes fejfájással gyakran küzdő betegeknél, mert sokaknál a stressz az egyik kiváltó oka a gyakori fejfájásnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X