Főoldal > AKTUÁLIS > A fejfájás típusai és a leghatékonyabb kezelési módok

A fejfájás típusai és a leghatékonyabb kezelési módok

fejfájás
0

Írta:

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! Sok esetben napokon át is eltarthat és megnehezíti nem csak a mindennapos tevékenységeket, de a nyugodt elalvást is. Milyen megoldások léteznek a fejfájás kezelésére? Óvatosan a gyógyszerekkel! Életünk során legalább egyszer biztosan szenvedtünk már a fejfájás kínzó érzésétől. A […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

Sok esetben napokon át is eltarthat és megnehezíti nem csak a mindennapos tevékenységeket, de a nyugodt elalvást is. Milyen megoldások léteznek a fejfájás kezelésére?

Óvatosan a gyógyszerekkel!

Életünk során legalább egyszer biztosan szenvedtünk már a fejfájás kínzó érzésétől. A lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd különböző típusaival. A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, mely több szempontból is veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók gyakori szedése károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, melynek súlyos következménye lehet gyomor- és nyombélfekély kialakulása – figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus.

Szervi eltérés is okozhatja

Fejfájás több okból jelentkezhet. A tavasszal gyakori fronthatások mellett kísérője lehet a náthás, influenzás megbetegedéseknek. Oka lehet szervi eltérés is, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása, a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is. Fejfájást okozhat még a különböző izomcsoportok görcse, merevsége, a magas vérnyomás,

A cukorháztartás zavara, rossz látásélesség, pajzsmirigy betegség, krónikus arcüreggyulladás, vagy gyulladásban lévő foggyökér is.

fej2.jpg ()Fejfájás típusok

Az ún. önálló fejfájás betegségek csoportjába tartozik a migrén, a tenziós fejfájás, vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster típusú fejfájás. A migrén általában féloldali, a fej egyik oldalán jelentkezik, jellegében görcsös, lüktető, s órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat. Típusos kísérő tünetei a hányinger, hányás, hang-és fénytúlérzékenység. A tenziós fejfájás a fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat. Gyakran kíséri szorongás és depresszió. A cluster típusú fejfájás féloldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat, amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság is társul.

Hogyan kezelhető?

A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása minden esetben szakorvos feladata.

A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszűntetését. A terápia minden esetben személyre szabott és függ a fejfájás típusától. Általánosságban elmondható, hogy a fájdalomcsillapítás mellett ajánlott életmódbeli változtatásokat is bevezetnünk a fejfájás megelőzésének érdekében. Fontos a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok – dohányzás, alkohol – kerülése. Emellett a különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

Forrás: www.sleepcenter.hu

Így szépülj okosan!

Ellenőrzött, vitamindús zöldségek? Itt megtalálod!

Praktikus design megoldások a fürdőszobában

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X