Főoldal > DIÉTA > Igazak a csokoládéról elterjedt mítoszok?

Igazak a csokoládéról elterjedt mítoszok?

csokicsokoládéfejfájás
0

Írta:

Vajon érdemes hódolni az édes élvezeteknek?

Nincs is jobb gyógyír az összetört szívre vagy egy katasztrofálisan alakuló napra, mint a mennyien édes, szájban lágyan olvadó csokoládé. Ezt az édességet azonban az elhízás első számú felelősei között tartják számon, így bármennyire is finom, fogyasztása leginkább a bűntudattal párosul. Vajon tényleg a csoki az oka annak is, ha borzalmasan megfájdul a fejünk vagy csúf pattanások jelennek meg az arcunkon? Vagy inkább antioxidánsbombaként tekintsünk rá? Most kiderül, mennyi igazság van a csokoládéval kapcsolatos leggyakoribb mítoszokban.

1. mítosz: az étcsokoládé egészségesebb, mint a tejcsokoládé

Vitathatatlan, hogy az étcsoki tele van antioxidánsokkal, ám azt nem is gondolnánk, hogy milyen minőségi forrása. Egy kutatás során ugyanis kiderült, hogy a kakaóbabnak magasabb az antioxidáns tartalma, mint a zöldségek és gyümölcsök többségének. Az étcsokoládéban ráadásul, a hagyományos csokoládékhoz képest, viszonylag kevesebb cukor található. Tehát avval csak profitálhatunk, ha gyerekkorunk kedvenc tejcsokiját az egészségesebb ét változatára cseréljük.

2. mítosz: pattanásos lesz tőle a bőr

A bőrünk több olajat termel, ha túl sok zsírt vagy cukrot eszünk, ezáltal pattanások és mitesszerek jelennek meg rajta. Mivel a csokoládé bővelkedik zsírban és cukorban is, így fogyasztása ténylegesen hozzájárul a frusztráló bőrproblémákhoz. Természetesen, mindez attól is függ, hogy milyen a bőrtípusunk. Ha eleve zsíros, olajos a bőrünk, érdemes kevesebb csokoládét majszolni.

3. mítosz: felpörgeti a szexuális életet

Ez a mítosz nem újkeletű, a csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon. Bár nagyon jól hangzik, hogy kedvenc édességünk még a szerelmi életünket is képes megfűszerezni, ez sajnos nem igaz. Számtalan tanulmány igazolja, hogy a csokoládé fogyasztása nem fokozza a szexuális vágyat. Sőt, az is vitatott, hogy növeli a szerotonin szintjét az agyban, hiszen az a mennyiség, amit el tudunk fogyasztani, bár dúskál kalóriában, ilyen eredmények eléréshez igen csekély.

Chocolate cream and chocolate pieces on wooden table, top view

4. mítosz: védi a szív- és érrendszer egészségét

Ahhoz, hogy csökkentsük a különböző szívbetegségek, főként a szívinfarktus kialakulásának esélyét, érdemes néhány kocka étcsokoládét elszopogatni minden egyes nap. A kutatások szerint ugyanis az édes finomság csökkenti a vérnyomást, míg flavonol tartalmának köszönhetően segít megelőzni az artériák eltömődését. Visszaállítja az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak.

5. mítosz: fejfájást okoz

Sokan állítják, hogy a csokoládé édes élvezete kínzó fejfájást okoz. A kutatások azonban mindezt megcáfolták, ugyanis a csokoládé fogyasztása és a fejfájás kialakulása között egyáltalán nem találtak összefüggést. Azonban, ha hajlamosak vagyunk a migrénre, bizonyos ételek, mint a csoki vagy akár a sajt, kiválthatják a hasogató tünetet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X