Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, miért egyél étcsokit

7 ok, miért egyél étcsokit

étcsokiétcsokoládékakaóstresszszívbetegség
0

Írta:

„A kakaó fán terem, a csoki kakaóból van, a csoki tehát növény, így amikor csokit eszem, tulajdonképpen zöldséget fogyasztok.” – szokott elhangzani a vicces mondás diétázó berkekben. Az étcsoki esetében azonban nem is tévednek olyan nagyot, hiszen ez a fajta édesség töltve van kakaóval és szíverősítő előnyökkel.

A kutatások szerint és étcsokoládét fogyasztók szív- és érrendszere sokkal egészségesebb, jobb a vérkeringésük, alacsonyabb a vérnyomásuk és koleszterinünk. Az étcsokoládé fogyasztása a szívbetegségek távol tartásának egyik stratégiája lehet, mely a világ első számú gyilkosa! De lássuk inkább az érveket!

1. Megelőzi a szívbetegséget

Az összefüggéseket akkor kezdték el kutatni, amikor felfedezték, hogy a Panamában élő Kuna indiánok, akik teljesen mentesek voltak minden szívbetegséggel szemben, nagy mennyiségű feldolgozatlan kakaót fogyasztottak minden nap. Ha az indiánok beköltöztek a városba és feladták a napi négy csésze hagyományos kakaóitaluk, magas vérnyomás alakult ki náluk. Vigyázz azonban a kakaóval, ha fejfájós vagy, mert esetenként migrént válthat ki a nagy mennyiségű csokoládé.

2. Antioxidánsokban gazdag

A Theobroma cocoa, vagyis a kakaófa jelenti a forrását az étcsokoládénak, mely nagyon ismert az aktív vegyületeiről, antioxidánsairól. Az étcsoki egyike a top 10 antioxidáns tartalmú ételnek, melyek közé tartozik még a szegfűszeg, menta és különböző fűszerek. Ezen kívül rendkívül gazdag bioaktív flavonoidokban és teobrominban, mely pozitív hatással van a sejtekre, erekre és szívre a kutatók szerint. Van azonban némi ellentmondás abba, hogy bár a kakaó koleszterinszegény, kb. 9 gramm zsír található meg 30 ml-ben. A kutatók szerint a kakaó nyújtotta előnyök így is meghaladják a kockázatot, ezért érdemes fogyasztani.

3. Serkenti a vérkeringést

Egy 2014-es olasz kutatás során azt mutatták ki, hogy az étcsokoládé segít a perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedőkön, hogy több ideig és messzebb jussanak el. A PAD ugyanis csökkenti a vér áramlását a karokban és a lábakban, így a betegek gyakorta élnek át fájdalmas görcsöket, éreznek nehézséget séta közben. Azok a PAD-ban szenvedők, akik 40 g legalább 85%-os étcsokoládét fogyasztottak, 11%-kal tovább és 15%-kal hosszabb ideig voltak képesek fájdalom nélkül sétálni.

, Image: 10358557, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

4. Csökkenti a vérnyomást

Ha a vérnyomásod az évek során folyamatosan emelkedik, van egy jó hírünk számodra: a csoki evés jelentősen csökkenti a magas vérnyomást. – állítja egy kutatás. A vizsgálatok legtöbbje rövid időt ölelt fel, de még a 18 hetes vizsgálatok során is szignifikáns csökkenést mértek. A vizsgálat alatt az emberek 6 gramm csokit ettek naponta és összevetve a fehér csokit fogyasztók eredményeivel egyértelművé vált, hogy a legjobb az étcsokoládé.

5. Csökkenti a stroke kockázatát

Finn kutatások szerint az étcsokoládé fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát. A kutatásban 37000 ember vett részt 10 éven keresztül. Azok, akik hetente 63 gramm csokoládét fogyasztottak, jelentősen csökkentették a stroke kockázatát. A keserű csokoládé stabilizálja a vérnyomást és szerepe van a koszorúér-betegségek kezelésében is, így éri el a csökkenést a stroke-kal kapcsolatban.

6. Csökkenti a koleszterint

Ha a koleszterinszinted állandó ellenőrzést igényel, az étcsoki lehet a legjobb barátod. Egy vizsgálat során a 100 gramm étcsokoládét adtak az alanyoknak, és azt tapasztalták a kutatók, hogy a rossz, vagyis az LDL koleszterin szintjük 12%-kal csökkent, miközben megnőtt a HDL, vagyis a jó koleszterinszint. A kutatók a változást a kakaóban található teobrominnak tulajdonították.

7. Megkíméli a szíved a stressztől

Elég gyakran figyelmen kívül hagyott tényező a szívbetegségek kockázatát illetően a stressz. Pedig a sok stressz magas vérnyomást okoz, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Egy 2014-es tanulmány szerint az étcsokoládé segít megbirkózni a stresszel. A vizsgálat előtt megmérték az emberek kortizol- és adrenalin- szintjét, majd stresszes szituációt teremtve nehéz matematikai példák elvégzésére kérték őket. Akik étcsokoládét kaptak a feladat előtt, kisebb mértékűnek érezték a stresszt, de a stressz-hormon szintjük is alacsonyabb volt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X