Főoldal > DIÉTA > Megdöbbentő tények a csokoládéról

Megdöbbentő tények a csokoládéról

csokoládéédességhízáskakaónassolás
0

Írta:

A csokit szinte mindenki szereti, és számos jó tulajdonságát igazolták az utóbbi időben. De gondoltad volna, hogy rossz is lehet a csoki?

Fejfájást okozhat

A csokoládéban lévő metilxantin származékot a sejtek megkötik, így annak kiürítése sokáig eltarthat. A metilxantin a szívbetegségre, a cukorproblémára, és az allergiára is negatív hatású, valamint felborítja a vércukorszint stabilitását. A csoki elfogyasztása után gyorsulhat a szívverés, és fáradtság, álmatlanság, szorongás léphet fel, majd pár nap elteltével olyan tünetek is mutatkozhatnak, mint a fejfájás, az alvászavar, a nyugtalanság, a szédülés, vagy lehangolt lelki állapot.

Allergiás tüneteket okozhat

A tömegeknek gyártott csokoládék kevesebb kakaót, ám annál több cukrot, mogyorót, szóját, lecitint, glutént, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket tartalmaznak. A csokoládé-allergia a mesterséges adalékok, kiegészítők következménye, és tünetei sokfélék lehetnek:   fejfájás, viszketés, kiütések, hányás, hasmenés, légszomj. Ha a fenti panaszokat észlelted magadon, keress fel egy allergológust, aki bőrpróbával és vérvétellel megállapítja, hogy valóban allergiás vagy-e.

 

Szennyezett környezetből érkezhet

A csoki alapanyagát biztosító kakaófa a trópusokon él, a feldolgozás során a magját pirítják és porrá őrlik, ám ez azt jelenti, hogy kedvenced a gyártási technológia folyamán jótékony hatása nagy részét elveszti.
A kakaóport az előkészítés során sokféle szennyeződés is éri, ami lehetőséget kínál a baktériumok és penészgombák szaporodásának. A csokoládé tömegének 36-55%-a finomított cukor, ami legyengíti az immunrendszert, károsítja a hormonszabályozást, a keringést, az agyműködést, továbbá megzavarja a bélflóra egyensúlyát.

etcsoki2.jpg ()

Szorongáshoz és vesekőhöz is vezethet a fogyasztása

A csokoládé fő metilxantin származéka a teobromin, mely a központi idegrendszert stimulálja és bőrirritációt, depressziót, szorongást eredményez.
Az édes finomság oxálsavat is tartalmaz, ami megköti a kalciumot, ezért a későbbiekben vesekövet okozhat.

Addikciót alakíthat ki

A csokoládé mentálisan serkentő vegyülettel is rendelkezik. Mennyei íze, ellenállhatatlan aromája, lágy és krémes állaga rögtön beindítja az agyban lévő endorfintermelést, így minden egyes kockával járó pozitív érzés szervesen kapcsolódik a csokoládéfogyasztás élményéhez, így fokozódik az addikció kialakulásának veszélye.

A tejcsoki nem igazán egészséges

A nyers csokoládé sok flavanolt tartalmaz, ami keserű ízű, ezért sok cég a gyártás során ezt kivonja a termékekből. A természetes kakaó egy színező eljárásnak köszönheti fekete színét, így amit magadhoz veszel, főként cukorból és telített zsírból áll, nagyon magas kalóriatartalommal. A cukor pedig erősen felviszi az inzulinszintet, és a szervezet azonnal beindítja a raktározási hadműveletet, mely elhízáshoz vezet!

Kiváltható mással

Ha élsz-halsz a csokiért, és képtelen vagy édesség nélkül élni, fogyassz karobport, ami gazdag természetes cukorban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, ám nem tartalmaz metilxantint, illetve nem kell erjeszteni. A karobporban lévő pektin serkenti az emésztést, és segít a méreganyagok eltávolításában.


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X