Főoldal > EGÉSZSÉG > Pajzsmirigy-túlműködés állhat a tartós hőemelkedés mögött

Pajzsmirigy-túlműködés állhat a tartós hőemelkedés mögött

betegségegészséggyógyszerhőemelkedéshormonlázpajzsmirigy
0

Írta:

A hőemelkedés a szervezetben zajló, abnormális folyamatokról ad figyelmeztetést, így érdemes komolyan venni. A legtöbben megfázás, influenza és egyéb vírusos vagy bakteriális fertőzés során tapasztalják, és a gyógyulás után el is múlik.

Ám előfordul, hogy elsőre semmi nem magyarázza a megemelkedett testhőt, sőt tartósnak bizonyul. Ilyenkor érdemes pajzsmirigy-megbetegedésre gondolni ‒ hívja fel a figyelmet Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A hőemelkedés oka

A megemelkedett testhő azt mutatja, valami nincs rendben a szervezetben, így az annak egyfajta válaszreakciója, amit komolyan kell venni. Kiváltó oka leggyakrabban vírusos, bakteriális, gombás fertőzés, de okozhatja várandósság, endokrin kórképek, reumás betegségek, autoimmun folyamatok, rosszindulatú daganat, sőt némileg megemelkedik a testhő ovuláció során is. Hőemelkedésről 37-37,8 Celsius-fok közt beszélünk, ennél magasabb hő esetén már lázról van szó.

Van, hogy a hőemelkedés nem múlik

A hőemelkedés és a láz az esetek többségében rövid időn belül csökken, majd elmúlik. Azonban előfordulhat, hogy a panasz tartósan fennáll ‒ ekkor mindenképp alapos kivizsgálásra van szükség, nemcsak a kellemetlen közérzet miatt, hanem mert igen komoly és veszélyes állapotok is előidézhetik a problémát. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája felhívja a figyelmet arra, ha valakinél nem szűnik a megemelkedett testhő, az esetleg pajzsmirigyproblémát jelezhet.

A pajzsmirigy szabályozza a szervezet anyagcsere-működését, ezért a szerv túlműködése annak aktivitását nagymértékben fokozza. Ez igen kellemetlen tünetekben nyilvánulhat meg, többek között szapora pulzust, fokozott izzadást, túlzott idegességet, valamint hőemelkedést is előidézhet. A probléma vérvétellel megállapítható, amit kiegészíthet ultrahangos, izotópos vizsgálat, esetleg olyan képalkotó eljárások, mint a CT vagy az MRI ‒ mondja Békési Gábor.

pajzsmirigy2.jpg ()

A pajzsmirigy-túlműködés további jelei:

  • menstruációs zavarok
  • teherbeesési nehézségek
  • heves szívdobogás
  • magas vérnyomás
  • normál étkezés melletti fogyás

A pajzsmirigy gyulladása és autoimmun betegsége is okozhatja

A pajzsmirigy túlműködésének hátterében gyakran Graves-Basedow-kór áll, ami valójában egy autoimmun betegség. A női nemet gyakrabban érinti, jellegzetes tünete a szemek kidülledése és a tekintet merevvé válása (éppen ezért az orvosban gyakran már ránézésre felmerül a pajzsmirigyzavar gyanúja).

Ezen kívül tartós hőemelkedés oka lehet a pajzsmirigy gyulladása is, ami szintén okozhat túlműködést.

Hogyan kezelhető a betegség?

A pajzsmirigyproblémák kezelése az esetek többségében gyógyszeresen történik, mellyel csökkenthető a szerv túlműködése. Azonban amennyiben az orvos úgy látja, szükség lehet jódizotópos kezelésre, esetleg műtétre is sor kerülhet, mellyel szintén a pajzsmirigy hormontermelésének normalizálása a cél. Amennyiben fertőzés miatti gyulladás áll fenn, úgy antibiotikumos terápia javasolt.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X