Főoldal > EGÉSZSÉG > Toroktisztító csodaszer a fenyőszirup

Toroktisztító csodaszer a fenyőszirup

fenyőszirupgyógynövénygyógyszerköhögésmegfázásnáthatorokfájás
0

Írta:

Téli időszakban kevesen olyan szerencsések, hogy elkerüli őket a nátha vagy influenza. A városban élők között, a szennyezettebb levegő miatt még inkább gyakoriak a megbetegedések. Az erdők gyógyító hatását koncentráltan tartalmazza az erdélyi fenyőrügy szirup, mely ilyenkor segítségünkre lehet! Hogy készül és hogyan hat ez a természet adta csodaszer?

Gyerekkoromban sokat jártunk kirándulni a környező erdőkbe, és a tavasz beköszöntével hagyomány szerint tudtuk, hogy eljött az ideje a fenyőrügy szüretnek, amiből aztán édesanyám a nagymamámtól örökölt recept alapján szirupot készített.

Immunerősítő és természetes köptető

A “fenyőrügy” tulajdonképpen a luc- vagy erdei fenyő halványzöld friss hajtásait jelenti, melyek koncentráltan tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket, karotinoidokat és nem utolsó sorban C-, B-és K-vitamint.

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően már a nátha vagy influenza kialakulásának megelőzésében is nagyon hatékony immunerősítő szer. Gyógyítja a torokgyulladást, enyhíti a köhögést és minden légúti megbetegedés esetén ajánlott, mivel erősen antibakteriális hatású.

Kíváló nyákoldó, természetes köptetőként funkcionál, gyerekeknél is alkalmazható két éves kortól. Betegség esetén naponta három kanállal ajánlott fogyasztani belőle.

Így készítsd el otthon, az erdélyi recept alapján

Pakot Magdolna, a székelyudvarhelyi szenvedélyes gyógynövényes mesél a házi fenyőszirup elkészítési módjáról. A “Gyümölcsízek és-illatok Udvarhelyszéken” c. kiadványban szerepel az erdélyiek széles körében ismert recept, mely cukorral készül:

A rügyeket rétegezve helyezzük egy nagy üvegbe, egy réteg fenyőrügyre (2-3 centis friss hajtások), egy réteg cukor kerüljön. Majd zárjuk le jól az üveget és tegyük szobahőmérsékletű helyiségbe, ahol nem éri közvetlen napfény. Amikor a fenyőrügyek mind megfakultak és besziruposodott az üveg tartalma, szűrjük le és töltsük üvegekbe.

Magdolna megosztja velünk a fenyőszirup egy egészségesebb verzióját is, amihez mézet használ. A recept a gazdag székely népi tudástárból származik.

“Frissen gyűjtött kakukkfüvet és fenyőrügyet fele-fele arányban lazán befőttes üvegbe pakolok, majd annyi mézet csurgatok rá, ami kétujjnyira ellepi. Finoman összekeverem, hogy a méz mindenütt bevonja a gyógynövényeket. Fontos, hogy a növényeket mindvégig teljesen ellepje a méz, ellenkezőleg bepenészedhet a teteje! Az üveget lezárom, s hűvös helyen állni hagyom. Miután a gyógynövények színüket vesztik és a méz finom folyós, illatos sziruppá válik, leszűröm, s a szirupot további felhasználásig hűvös, sötét helyen tárolom. Egyszerű, finom és hatásos! Száraz, görcsös köhögésre a legjobb!”

Egész télen számíthatunk rá az immunrendszerünk védelmében!

A cikket Lapis-Szabó Andrea, a Central Médiaakadémia hallgatója írta. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X