Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb házi gyógymódok náthára

A legjobb házi gyógymódok náthára

betegségegészséggyógymódgyógyulásházi praktikamegfázásnáthaorrfújástörök
0

Írta:

Már hetek óta fújod az orrod, mégsem tudsz kikeveredni belőle? Próbáld ki nagyanyáink legendás házi gyógymódjainak egyikét – holnapra már kutya bajod sem lesz!

1. Gargalizálj

Lehetőleg sós, langyos vízzel, de a szájvíz és a gyulladáscsökkentő kamillatea is csillapítja a torokfájást. Ne feledd, a gargalizálás csak akkor hatékony, ha legalább 3-szor, 4-szer csinálod egy nap! Hatékonyan fertőtlenít, felfrissít és csökkenti a szárazságérzetet a szájban.

2. Aludj a magasban

Ha nemcsak a torkod fáj, hanem a nátha kis kínoz, mindenképpen polcold fel a fejedet alvás közben, így ugyanis könnyebben fogsz tudni lélegezni és az orrod sem fog annyira bedugulni, mintha alacsony párnákon aludnál.

3. Ne repülj, ha nem muszáj

Pár nap múlva utaznál, de viszont még mindig az ágyat nyomod? Hacsak nem sürgős, inkább mondd le az utazást! A légnyomás váltakozása és a repülés nagyon megterheli a szervezetet, ráadásul a füledet is jócskán leterheli: még az is lehet, hogy a nátha a füledre meg és középfül-gyulladással kezded a nyaralást! Ha mégis repülnél, mindenképpen szerezz be professzionális légnyomás kiegyenlítő füldugót a patikában.

4. Fogyassz probiotikumot

Ne feledd, a nátha lényegében az egész testedre rámehet: igen, a gyomrodra is! Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, pótold a vitaminraktáraidat és fogyassz probiotikumokban gazdag, élőflórás termékeket, amik segítik az emésztést és javítják az anyagcserét, így a bacik is hamarabb ki fognak belőled ürülni!

5. Kerülj bizonyos ételeket

Amennyiben a nátha mégis ráment a pocakodra, és égető gyomorfájással küzdesz, mindenképpen kerüld a húsfélék és a tejtermékek fogyasztását, ezek ugyanis csak még több terhet raknak a gyomrodra, savasak, ráadásul az emésztést is lassítják. Ha teheted, fogyassz magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálékokat!

49847757 - disease. a young couple during disease treatment at home

6. Az édes üdítőket is hagyd el

Attól, hogy egy ital gyümölcssűrítményt tartalmaz, még nem gyümölcs! Tele van mindenféle káros anyaggal, amit neked betegen (sem) kéne fogyasztanod! Sokkal jobban jársz, ha magad facsarod ki a narancslét – szinte érezni fogod, hogy tisztítja a torkodat a sok gyógyító vitamin!

7. Melegítsd fel magad

Akár egy jó vastag takaró alatt izzasztod ki magad, akár a kamillateás gőzölést választod, nem fogsz rosszul járni! A meleg levegő kitisztítja belőle a méreganyagokat, nem mellesleg a fájó torkodnak és az arcüregednek is jól fog esni a meleg. A forró bögre tea, a melegítőpárna és a hőt megtartó zselék is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor!

8. Fújd ki az orrod

Semmiféleképpen ne szipogj! A gyakori orrfújást többen elbliccelik, mint gondolnád. A nátha viszont nem az orrsprayk gyakori használatától fog elmúlni, hanem akkor, ha helyesen, és gyakran fújod ki az orrod! Hogy hogyan kell helyesen orrot fújni? Fogd be az egyik orrlyukad és óvatosan fújd ki a levegőt a másikon. Amennyiben kitisztult, ismételt meg a másik oldallal is! A nagy erővel, hanggal járó orrfújások többnyire eredménytelen és haszontalanok.

9. Pihenj

Ez a legfontosabb. Alvás nélkül hetekig is elhúzódhat a náthád, arról nem is beszélve, hogy mennyire legyengíted az immunrendszered. Egy kisebb megfázás esetén 1-2 nap, influenza esetén viszont legalább egy hét pihenőt adj magadnak. Ilyenkor ne sportolj, ne mászkálj felesleges, spórolj az erőddel, hogy minél hamarabb meggyógyulj!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X