Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tévhit a menzeszről

6 tévhit a menzeszről

ciklusegészséghormonmenstruációmenzesznőgyógyászpetefészekpetesejt
0

Írta:

Sokan még a mai napig szégyellnek beszélni a menstruációjukról, mert az ciki, közönséges és amúgy sem illik – még a nők között sem. Pedig minden nőt érint!

Épp itt az ideje lerántani az 5 legnagyobb mítoszt a piros napjaiddal kapcsolatban, amire eddig tutira nem tudtál!

1. A menstruáció természetes, öntisztító folyamat

Hogyisne! Ahogy az emésztőrendszerünknek, az intim szaporító szerveinknek sincsen szüksége tisztogatásra. Persze, jó lehet, hogy a fájdalmas napokon vigasztalásként ezt a teóriát állítod fel magadnak – pedig ez butaság.

Maria Sophocles a princetoni Női Klinika főnőgyógyásza szerint a menstruáció csakis a női hormonok és a megtermékenyítetlen petesejtek miatt jön létre hónapról-hónapra; egészen addig, amíg teherbe nem esel, vagy a női hormonjaid drasztikusan le nem csökkennek (menopauza/egyéb betegségek következtében). A menstruáció tehát NEM megtisztulás, csupán a megtermékenyítetlenség jele.

2. Az erős, fájdalmas menstruáció teljesen normális

Ilyen egyszerűen nincs! A fájdalomküszöbe és a vérbősége mindenkinek más, de az egész egyszerűen nem egészséges állapot, ha egy nő fájdalomcsillapítókkal sem tudja végezni a dolgát, élni a napjait a menstruációkor! Szintén tévhit az, hogy a fájdalom öröklődik! Tehát, ha az anyukád vagy a nagymamád is erős menstruációval küzdött, az nem magyarázat arra, hogy neked is kibírhatatlan menzeszed legyen! Minden bizonnyal olyan -genetikailag öröklődött – női problémával állsz szemben, amit az ő idejükben még nem tudtak kimutatni, bizonyítani az orvosok.

Ha rendszeresen erős vérzést és fájdalmat tapasztalsz a menstruációkor, haladéktalanul keres fel egy nőgyógyászt!

3. Felelőtlenség menstruációkor szexelni!

Ez meg kitől hallottad? Nőgyógyásztól biztosan nem! A szex teljesen biztonságos a „véres” napjaidon is, maximum egy kicsit körülményesebb. Védekezni viszont mindig kell és erősen ajánlott is! Amerikai felmérések szerint a férfiakat ráadásul egyáltalán nem zavarja a vérzésed, sőt: még a síkosítót is megspórolhatjátok!

38193034 - birth control pills on calendar (add vignette tone)

4. Ne sportolj, amikor menzeszed van

A menstruációd nem fogja befolyásolni a sportot, ezért nyugodtan mozogj és kondizz, ha van kedved hozzá – persze az alsó hasizmaid erősítését és a medencegyakorlatokat pár napig hanyagold! (Kivéve, ha a már 2-es pontban említett erős vérzésed és heves fájdalmaid vannak. Akkor tényleg ne sportolj, hanem irány a doki!)

5. A menstruációs ciklus mindig 28 napos

Egy átlagos ciklus 28 napig tart, de a 21-35 napos ciklusok is teljesen normálisnak számítanak! Tehát, ha kicsit előbb jön meg, vagy ha pár napot késik, nincs okod az aggodalomra! (A szakértők szerint +/- 6 nap az elfogadható.) Viszont ha két menstruáció között is szoktál vérezni, vagy, ha kimarad egy-egy menzeszed, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a nőgyógyászoddal.

6. Ha sok időt töltesz együtt más nőkkel, a menstruációs ciklusotok alkalmazkodik egymáshoz

Ez egy népi legenda, ami még a modern orvostudomány előtt terjed el – az az igazság, hogy ilyen nem létezik. A hormonokat és a petesejtek érését nem változtatja meg, hogy mennyi időt töltesz a barátnőddel, a nővéreddel stb. Matematikailag viszont nagy az esély rá, hogy ha 2-nél több közeli nőismerősöd van, valamelyikkel biztosan együtt fogtok menstruálni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X