Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva tünetek jelzik, ha nem iszol eleget

Durva tünetek jelzik, ha nem iszol eleget

dehidratációfolyadékfolyadékfogyasztáshidratációiváskiszáradásvíz
0

Írta:

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról nem lehet eleget beszélni. Most megtudhatod, milyen rövid és hosszú távú következményei lehetnek annak, ha mégis félvállról veszed a dolgot.

 

Testünk több mint felét víz alkotja. Fontos, hogy ne várd meg, míg szomjas leszel, és kicserepesedik a szád, pótold időben a folyadékot. A sűrűbb mosdóhasználat miatt pedig ne bosszankodj: hidd el, megéri, hiszen rengeteg kellemetlenséget, betegséget előzhetsz meg egy kis odafigyeléssel.

Kínzó fejfájás

Gyakran tapasztalod, hogy az egész napi hajtás után megfájdul a fejed? Nem biztos, hogy ez mindig a stressz számlájára írható. Gondold végig, mennyi folyadékot ittál aznap. Nagy valószínűséggel nem elegendőt, és a fejfájás is erre figyelmeztet.

Nyűgös tünetek

Az ingerlékenység, fáradtság, koncentrációzavar már-már “népbetegségnek” számítanak. Ha kiegyensúlyozott életet élsz, odafigyelsz a megfelelő mennyiségű és pihentető alvásra, érdemes fontolóra venned, nem kellene-e jobban odafigyelned tested belső hidratálására is.

Fájdalmas izomgörcsök

Gyakran ébredsz éjszaka kellemetlen izomgörcsökre? A kálcium- és magnézium- beviteled is rendben van? Könnyen lehet, hogy izmaid nem jutnak elegendő oxigénhez. Ennek több oka is lehet, de általában kellő folyadékfogyasztással csökkentheted, enyhítheted a tünetet.

Kockázatos keringési problémák

Ha testedet éveken át szomjaztatod, az hosszú távon komolyabb rendellenességekhez is vezethet. Ha keveset iszunk, vérünk is besűrűsödik, amit így a szív is jóval nehezebben tud áramoltatni ereinkben. Ebből – súlyosabb esetben – akár szívproblémák is kialakulhatnak.

vizivas2.jpg ()

Veszélyes vércukorszint

Kutatások igazolták, hogy a megfelelő folyadékmennyiség hiánya a vércukorszint megemelkedéséhez vezethet. Ha ez tartósan fennáll, nagy esély van a cukorbetegség kialakulására is. Rendszeresen ellenőriztesd vércukorszintedet: gyógyszertárakban, szűréseken ezt ingyenesen megteheted.

Élettelen bőr

Ki szeretne idő előtt csúnya és ráncos lenni? Na ugye! Kozmetikusok egybehangzóan állítják: mit sem érnek a drága kencék, ha bőröd belső hidratálását elhanyagolod. Próbáld ki! Készíts egy fényképet magadról, majd igyál egy hétig 3-4 liter vizet naponta, és ismét fotózd le magad. Hidd el; a változás döbbenetes lesz.

Extra tippek:

•    Mivel éjszaka átlagosan fél liternyi vizet párologtatunk el, a reggeli rituálédba iktasd be ennek pótlását.
•    A minimális folyadékbevitel mennyisége 3,33 dl/10 testsúlykg. Ennek azonban a dupláját is nyugodtan megcélozhatod, ha szuperegészséges és gyönyörű szeretnél maradni.
•    Étrended bővelkedjen a magas folyadéktartalmú ételekben (gyümölcsök, zöldségek, levesek).
•    A só megköti a vizet, csökkentsd a fogyasztását.
•    Vizsgáld a vizeletedet: akkor ittál eleget, ha tiszta és színtelen.
•    Félsz, hogy mégis elfelejted elszürcsölni a napi adagot? A következő app-ok a segítségedre lesznek: Water Your Body, Drink More Water, Water Me – Daily Water Tracker

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X