Főoldal > EGÉSZSÉG > Pihend ki magad, és légy energikusabb!

Pihend ki magad, és légy energikusabb!

alvásalváshiánybetegségegészségelhízásenergiafáradtságpihenés
0

Írta:

Nem kell ahhoz több száz oldalas tanulmányokat elolvasnod, hogy ismerd az alváshiány káros hatásait, mely krónikus fáradtsághoz, teljesítménycsökkenéshez és elhízáshoz is vezethet.

Sokszor észre sem vesszük, hogy a szervezetünk szinte megszokja ezt az állapotot, és állandó fáradtságban és levertségben lesz az ember alapállapotban is.

Az állandó kialvatlanság egyik kellemetlen tünete lehet még a hízás. A szervezet takaréklángon működik, és jóval kevesebb kalóriát éget el, mint pihent állapotban, és fáradtan, nyilván kevesebbet is mozog az ember. Ekkor fordulhat elő, hogy bár nem eszel sokat, úgy érzed, hogy még a levegőtől is hízol. Ahhoz, hogy ez megszűnjön, a szervezetnek magasabb energiaszintre van szüksége, de mindez csak megfelelő alvásmennyiséggel, étkezéssel és mozgással érhető el.

Étkezés során a szervezet anyagcseréje felpörög, különösen fehérjében gazdag élelmiszerek bevitele során, ám kialvatlanul ez a folyamat lényegesen lecsökken, így szinte észrevétlenül kúszhatnak fel a kilók.

A fáradtságtól függetlenül végezheted a munkádat becsülettel, bár motivációhiányt tapasztalhatsz. Edzhetsz rendszeresen, de nem lesz olyan hatékony. Mindez betudható a kevés alvásnak. Ha éjszaka, rendszeresen mindössze 4-5 órát alszol, akkor elkerülhetetlen, hogy ezeket a tüneteket tapasztald. Egy felnőtt számára 7-8 óra éjszakai alvás az ideális, így bármily nehéz is, törekedj arra, hogy még éjfél előtt bújj ágyba, kapcsold ki az elektronikus kütyüket. Hidd el, kipihenten jóval hatékonyabban tudsz üzemelni az élet minden területén, mintha lelkiismereti okokból inkább éjszakázol.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X