Főoldal > EGÉSZSÉG > Fura tünetek? A pajzsmirigyed is okozhatja!

Fura tünetek? A pajzsmirigyed is okozhatja!

0

Írta:

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése kezd népbetegséggé válni. Egész biztosan neked is van olyan ismerősöd, akit nemrég diagnosztizáltak pajzsmirigyproblémákkal. Pontosan mi is a pajzsmirigy szerepe, miért kell nagyon odafigyelni a helyes működésére, és milyen furcsa tünetekkel jelez a test, ha baj van? 

Testünk anyagcseréje a pajzsmirigyhormonok hatására működik megfelelően. Ezen kívül az izomrendszer és a csontozat fejlődéséhez, normális nemi működéshez, megfelelő keringési rendszerhez is a pajzsmirigy helyes működése szükséges.

Pajzsmirigy alulműködés

Akinél csökkent pajzsmirigy-hormon termelődés áll fenn, annak anyagcseréje akár 30-40%-kal is lelassulhat. Ez hízáshoz vezet, az idegrendszer ellustul, és a szellemei és fizikai tevékenységekben is erőteljes lassulás figyelhető meg. Míg a felnőttkorban kialakuló pajzsmirigy-hiány gyógyszerekkel jól kezelhető, addig a veleszületett problémával szemben az orvosok sajnos tehetetlenek.

Pajzsmirigy túlműködés

Túlműködés esetén a beteg a felgyorsult anyagcsere miatt sokat fogy, felgyorsul a keringés, kidülled a szem, gyakori hasmenés áll fenn. A nyakon szabad szemmel jól látható módon kidülled a pajzsmirigy, úgynevezett golyva alakul ki. Nyugtalanság, instabilitás, szexuális zavarok keseríthetik meg a beteg mindennapjait.

Hajhullás

A hajhullás bizonyos mértékig teljesen normális, főleg, ha a téli időszakot nézzük. Azonban nagyjából te is tudod, hogy körülbelül naponta mekkora kupac hajcsomó landol a kukában, és mi az a mennyiség, ami már számodra is aggasztó. Lehet ezer más oka is a hajhullásnak, ám semmiképp se nyugodj bele, vizsgáltasd ki magad alaposan, mert még az is előfordulhat, hogy a pajzsmirigy-működéseddel lehetnek problémák.

Horkolás

Ha eddig nem panaszkodott a párod arra, hogy a horkolásodtól egy szemhunyásnyit sem tud pihenni éjszakánként, az utóbbi időben viszont folyton ezzel piszkál, akkor érdemes kicsit kutakodni, mi állhat a háttérben. A pajzsmirigy alul- és túlműködés is eredményezhet a szokottnál nehezebb légzést éjszakánként, ezért intő jel lehet ez számodra.

pajzs2.jpg ()

Kezek zsibbadása

Az éjszakánként jelentkező kézzsibbadáskor sok mindenre gondolhatunk, ám a pajzsmirigy zavaraira nem valószínű. Pedig a pajzsmirigy alulműködés nagyon gyakran jelez ilyen formában, sőt gyakran még az a köztudatban “elterjedtebb” tüneteket is megelőzik.

Fáradékonyság

Viszonylag kevesen mondhatják el azt magukról, hogy minden nap elegendőt pihennek, és a munka nemhogy energiát nem követel tőlük, de felfrissülve érkeznek haza a munkahelyükről. A fáradtságérzés természetes, hiszen ezernyi tennivalónk akad nap, mint nap, azonban itt is viszonyítanod kell. Ha a normál fáradtság többszörösét tapasztalat az utóbbi időben, és pihenőnapokon, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás után is ezt tapasztalod, jobb, ha utánanézel, mi is lehet a baj valójában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X