Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért zsibbadhat a kezed

Ezért zsibbadhat a kezed

betegségegészségfájdalomgyógyuláskézkézzsibbadászsibbadás
0

Írta:

A kéz zsibbadása nagyon gyakran teljesen ártalmatlan, ám előfordulhat, hogy akár komolyabb betegségekre is utalhat. Mindenképpen vizsgáltasd ki, ha rendszeresen és látszólag minden ok nélkül előfordul nálad ez a tünet.

Csökkent kalcium- és magnéziumszint

Ha szervezeted nem jut elegendő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, elsősorban kalciumhoz és magnéziumhoz, akár kézzsibbadás formájában is jelezheti számodra, hogy pótlására van szükség. Különösen fontos ez akkor, ha rendszeresen sportolsz, esetleg kismama vagy. Ha a kalcium és a magnézium pótlásával a tüneted elmúlik, nagy valószínűséggel csak ez volt a probléma.

Sclerosis multiplex

Az idegrendszer egyik megbetegedése, a sclerosis multiplex kezdeti stádiumában is gyakoriak a végtagzsibbadások. Ha ezek a zsibbadások gyakorlatilag bármikor jelentkezhetnek, akár nappal is, megnehezítve a napi teendőid elvégzését, akkor irány az orvos. Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de egy alapos kivizsgálást megér a dolog, mert benne van a pakliban ennek a betegségnek a lehetősége is.

Kéztőalagút szindróma

A kéz és láb környéki idegek is nagyon szűk helyeken, úgynevezett alagutakban futnak. Ha ezek az alagutak valami miatt szűkebbé válnak, az idegek nyomás alá kerülnek, így zsibbadás alakul ki. Ezeket a betegségeket alagút szindrómáknak nevezzük, és az alsó és felső végtagokban egyaránt kialakulhatnak. Ezek közül a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma.

60762870 - woman has hand pain

Helytelen táplálkozás

Bármennyire furcsán hangzik, de a nem megfelelő táplálkozás is okozhat kézzsibbadást. Ha túl sok cukrot, sót, egyszerű szénhidrátot fogyasztasz, ellenben kevés friss zöldséget és gyümölcsöt, vagy esetleg táplálkozásod egyoldalú és nem éppen változatos, tapasztalhatod ezt a kellemetlen tünetet. De a rendszeres folyadékfogyasztásra is fordíts nagyobb gondot.

Keringési problémák

Ha a vér nem tud megfelelően áramlani a testedben, emiatt a szív sem tud hatékonyan működni, kezed és lábad zsibbadás formájában “nyomhatja” meg a vészcsengőt. Akár stroke vagy szívroham is kialakulhat az elégtelen keringés miatt, ami mint tudjuk, sajnos végzetes kimenetelű is lehet. Irány tehát az orvos, és ne nyugodj meg addig, amíg ki nem derül, mi a bajok okozója.

Alkoholizmus

Bármennyire is meglepő, de az alkohol túlzott mértékű fogyasztása is okozhat zsibbadást a végtagokban, így a kézben is. Remélhetőleg ez rád nem vonatkozik, ám figyelj arra az ismerősödre, aki ilyen hasonló tünetekről számol be, és minden vizsgálat negatív eredményt mutat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X